Vereenvoudiging attesten onderwijspersoneel

In december vereenvoudigde de Vlaamse Regering een aantal attesten voor personeelsleden in het onderwijs.
Volgende wijzigingen zijn beslist:

 1. Het aparte afwezigheidsattest (= PERS16) kan in alle situaties vervangen worden door een klassiek doktersbriefje. Een klassiek doktersbriefje bevat alle gegevens van de arts die de school moet weten.
 2. Het medisch attest (dit is het attest waar de diagnose op moet staan) nodig voor de controle-instantie (= Certimed) blijft voorlopig wel bestaan.
  • In de meeste softwarepakketten kan dit attest via eForm doorgestuurd worden naar Certimed via eHealth. Let op: op moment van verzenden moet naast het medisch dossier meestal ook software voor eHealthbox-communicatie actief zijn. 
  • Gebruikers van softwarepakketten zonder deze functie, kunnen best de klantendienst van hun softwarepakket contacteren met de vraag om dit ook te voorzien in het softwarepakket.
  • Op termijn zal het medisch attest helemaal niet meer als een apart formulier ingevuld moeten worden. Wanneer het elektronische medisch attest van Mult-eMediatt operationeel wordt in het Vlaamse onderwijs, zal de arts met een druk op de knop alle gevraagde gegevens gedifferentieerd digitaal en automatisch kunnen doorsturen naar alle belanghebbenden, nl. werkgever/school, controleorgaan en de ziekenfondsen.
   • Het mult-eMediatt wordt uitgewerkt in een werkgroep waarin verschillende vertegenwoordigers in zetelen. Ook de artsen uit project Kafka zijn hierin vertegenwoordigd en dringen aan op een snelle uitvoering.
   • Specifiek voor de release van het elektronisch doktersbriefje via Mult-eMediatt voor onderwijs verwachten we dit in de loop van 2023.

De Vlaamse overheid maakte een overzicht voor personeelsleden van het Onderwijs met de documenten die zij moeten indienen bij (deeltijdse) ziekte.

Jong Domus is tevreden met de afschaffing van de PERS16, maar zal verder in overleg gaan met Certimed om het medisch attest nodig voor de controle-instantie nog verder te vereenvoudigen in afwachting tot het operationeel worden van Mult-eMediatt

Sofie Croenen
Expertisedomeinverantwoordelijke Beroepspromotie