Veel drukte in de huisartsenpraktijk door stijgend aantal infecties

Domus Medica krijgt signalen vanuit heel Vlaanderen en Brussel dat het enorm druk is in de huisartsenpraktijken. Door het stijgend aantal infecties in deze periode zullen patiënten mogelijk iets langer moet wachten voor een afspraak in de huisartsenpraktijk. Het gaat niet over één specifieke infectie maar over een combinatie van infecties met onder andere het RSV-virus, het griep- en covidvirus die momenteel aan hun opmars bezig zijn. 

Domus Medica wil ervoor zorgen dat patiënten met een dringende nood blijvend geholpen kunnen worden door de huisartsen. 

Daarom vragen we volgende concrete maatregelen: 

  • Oproep aan de werkgevers om werknemers meer tijd te geven om een attest arbeidsongeschiktheid binnen te brengen of het tijdelijk niet te vragen. 
  • Voor niet-dringende zaken geduld te hebben om een afspraak bij de huisarts te maken. Huisartsen doen enorm hun best om iedereen te helpen. 
  • Aandacht voor algemene regels rond infectiepreventie: goede handhygiëne toepassen, thuiswerken bij symptomen van infectie, mondmasker dragen en afstand houden bij symptomen van infectie om anderen niet te besmetten. 

Met deze maatregelen hopen we de druk in de huisartsenpraktijken wat te verlichten zodat de huisartsen alle patiënten kunnen verder helpen en toegankelijk blijven voor iedereen.