KB voor de vergoeding van de individuele COVID-vaccinaties verder verfijnd door het Verzekeringscomité

Maandag 5 september verfijnde het Verzekeringscomité het Koninklijk Besluit voor de vergoeding van de individuele COVID-vaccinaties. De artsen zullen de COVID-19-vaccinatie van hun individuele patiënt kunnen aanrekenen via een gewone raadpleging of huisbezoek. In Vlaanderen zullen de vaccinaties vooral nog gebeuren in de vaccinatiecentra. 

In een vorig nieuwsbericht van 5 augustus maakte Domus Medica zijn bezwaren over het Koninklijk Besluit duidelijk. Op 8 augustus maakte Domus Medica deze ook over aan het Verzekeringscomité en de administratie. Dit heeft tot een aantal aanpassingen geleid.

Wat verandert er?

Voor de boostercampagne in september en oktober zet Vlaanderen nog volop in op de vaccinatiecentra. Dit Koninklijk Besluit is bedoeld om een regelgevende basis te geven aan de zorgverstrekkers waar de patiënten niet tot aan het vaccinatiecentrum geraken. 

Concreet mogen artsen een raadpleging of huisbezoek aanrekenen. De reden hiervoor is dat in een raadpleging of huisbezoek dikwijls andere medische problematieken worden besproken. Daarnaast gebeurt over het algemeen steeds een korte anamnese en klinisch onderzoek. De vrees is dat dit leidt tot vele interpretatievragen en bovendien moeilijk te controleren is. 

Dit KB is bedoeld voor occasionele en individuele vaccinaties. De verstrekkingen voor een raadpleging of een bezoek kunnen niet worden aangerekend indien de vaccinatie tegen COVID-19 gebeurt tijdens individuele of collectieve vaccinatie in onder meer zorginstellingen, residentiële collectiviteiten, gemeentes, scholen, eerstelijnszones, vaccinatiecentra, arbeidsgeneeskundige diensten. 

De betaling voor de patiënt verloopt volgens de bestaande regelgeving omtrent bezoeken en huisbezoeken.

Sofie Croenen
Expertisedomeinverantwoordelijke Beroepspromotie