Huisartsenzorg blijft veilige zorg

Zaterdag raakte bekend dat een aantal patiënten mogelijk besmet geraakt zijn door hun huisarts die niet altijd een mondmasker droeg. Als huisartsenvereniging betreuren wij dit ten zeerste maar we willen benadrukken dat dit een uitzondering is en dat de huisartsen er alles aan doen om de patiënten op een veilige manier te ontvangen in de huisartsenpraktijk. Wij roepen dan ook op om de zorg niet op eigen initiatief uit te stellen.

In Kruisem (Oost-Vlaanderen) zijn mogelijk een aantal patiënten besmet geraakt door een huisarts die niet altijd een mondmasker droeg. Als huisartsenvereniging betreuren wij ten zeerste dat dit gebeurd is. Ook de betrokken huisarts beseft dat hij hier zwaar in de fout is gegaan. De huisartsenkring, de eerstelijnszone en de gemeente hebben op een zeer adequate manier gereageerd waardoor de situatie nu terug onder controle is. 

Reeds in mei heeft Domus Medica tien vuistregels opgesteld voor een veilige praktijkvoering. Deze regels zijn ook door de Hoge Gezondheidsraad overgenomen. Hoewel deze regels veel inspanningen vragen van de huisartsen, willen wij benadrukken dat de huisartsen deze regels nauwgezet opvolgen. Huisartsen doen er alles aan om de patiënten op de meest veilige manier te ontvangen in hun praktijk. Dat dit ook effectief gebeurt, bewijst onder andere het feit dat dit het eerste geval is in deze epidemie waarbij een huisarts de mogelijke bron is van de verspreiding van het virus. Deze huisarts heeft deze regels niet gevolgd.

De huisartsen hebben hun praktijkorganisatie aangepast (o.a. geen vrije consultaties meer), hebben instructies over beschermingsmateriaal (o.a. altijd een chirurgisch masker) en zetten sterk in op desinfectie. De huisartsen weten dat deze regels cruciaal zijn om op een veilige manier de patiënten te ontvangen.

Wij merkten in de praktijk dat door de hoge infectiegraad de angst bij een aantal patiënten terug toenam om naar een medische setting (huisartsenpraktijk, ziekenhuis) te komen. Wij begrijpen dat wat er in Kruisem gebeurd is, niet helpt om dat vertrouwen te behouden maar wij willen nogmaals benadrukken dat dit een uitzondering is en dat het veilig is om naar de huisartsenpraktijken te komen. 

Stel uw zorg niet op eigen initiatief uit! Als u klachten hebt, neem contact op met uw huisarts en hij/zij zal u op een veilige manier verder helpen.