Huisartsen verzamelen op WONCA Europe Conference in Brussel

Aftermovie

Voor het eerst in bijna dertig jaar vindt de WONCA Europe Conference plaats in België. Huisartsen uit heel Europa verzamelen hier van 7 tot 10 juni om innovatief onderzoek aan elkaar voor te stellen en ervaringen uit te wisselen. Deze grote Europese conferentie betekent een enorme boost voor de huisartsen-onderzoekers in ons land. 

Domus Medica en haar Waalse zustervereniging SSMG zijn enorm trots dat ze deze WONCA-conferentie naar België hebben kunnen halen. Reeds in 2019 dienden ze hun kandidatuur in, maar kregen pas tijdens de troebele coronajaren groen licht voor de organisatie van deze grote Europese conferentie in Brussel. 

Een goede zaak voor ons land, zo bevestigt ook prof. dr. Ann Van den Bruel, voorzitter van het wetenschappelijk comité: “Niet alleen is het een manier om ons Belgische gezondheidslandschap internationaal in de kijker te zetten, het is ook een buitengewone ervaring voor Belgische huisartsen. Naast een boeiend symposium is het een unieke kans om collega’s te ontmoeten uit heel Europa en ervaringen uit te wisselen.” 

De conferentie staat in het teken van ‘Making choices in primary care’. Want keuzes moeten worden gemaakt, in elk Europees land, om een evenwicht te vinden tussen preventieve onderzoeken, screenings, chronische zorg, de aanpak van epidemieën,… en de beschikbare financiële middelen in de gezondheidszorg. Ook de nieuwe digitale en technische mogelijkheden zullen tot keuzes dwingen. 

Huisartsen in Europa staan ook onder grote werkdruk. Deze druk in de huisartsenpraktijken zal aanzetten om nieuwe wegen in te slaan: hoe vinden huisartsen in Europa een balans tussen hun werk- en privéleven, en hoe kunnen ze zich zo organiseren dat patiënten maar ook zijzelf tevreden blijven? Ook dit thema is een belangrijke topic op deze conferentie. 

Daarnaast belooft deze Europese conferentie vooral innovatie en nieuwe inzichten te brengen. Op Europese schaal zijn er diverse projecten waaraan meerdere landen deelnemen. Erg boeiend zijn de verschillen tussen landen in de aanpak van dezelfde problematieken. Ook nieuwe samenwerkingen zijn mogelijk. Waarom bijvoorbeeld geen Europese belangengroep oprichten, die constructief de huisartsen uit heel Europa vertegenwoordigt? 

De WONCA Europe Conference opent deuren en gaat voorbij grenzen. Wij kijken er alvast naar uit! 

Programma en informatie 

Op 7 juni gaat de WONCA Europe Conference van start in het Square Convention Centre in Brussel met een openingsceremonie in aanwezigheid van minister Frank Vandenbroucke. 

Het volledige programma is terug te vinden op de website: https://www.woncaeurope2023.org/ 

Op de WONCA Europe Conference worden ruim 2000 huisartsen en eerstelijnsmedewerkers verwacht uit meer dan 80 landen. Voor deze conferentie zijn 832 abstracts geselecteerd. 

In Huisarts Nu verscheen onlangs een interview met prof. dr. Ann Van den Bruel, o.a. over WONCA. 

Bekijk ook de Engelstalige editie van Huisarts Nu, die speciaal ter gelegenheid van deze WONCA Europe Conference werd uitgebracht: https://www.huisartsnu.be/2023/wonca-edition 

Meer nieuws