Dringend overleg gevraagd over het GMD

In eerdere berichten gaven we reeds aan dat iedere huisarts verplicht is om vanaf 1 januari 2021 het elektronisch medisch dossier te gebruiken, en de functionaliteit voor het elektronisch afhandelen van de GMD-betalingen (eGMD).

Volgens de gemaakte afspraken is het de bedoeling dat elke mutualiteit elk jaar in februari een uitbetaling doet  van de geldige GMD’s van het voorafgaande jaar.
Domus Medica kreeg heel wat berichten van artsen die toch uitbetalingen kregen. Volgens onze informatie kwam dit door een fout bij de mutualiteiten. Ondertussen zijn deze uitbetalingen sinds 11 januari gestopt.

Ondanks onze herhaaldelijke vraag is er geen duidelijke communicatie vanuit het Riziv. Wij hebben met aandrang aan het Riziv een nieuw overleg gevraagd om de verschillende aandachtspunten uit te klaren.

Samengevat ziet het nieuwe systeem er zo uit:

 • Elk jaar in februari volgt er een uitbetaling van de geldige GMDs van het voorafgaande jaar (=geldig eind december van het voorafgaande jaar). In principe zou het dit jaar enkel zijn voor artsen en praktijken die waren ingeschreven voor eind december 2020, maar omdat er, ondanks onze herhaaldelijke vraag, geen duidelijke communicatie was vanuit het Riziv hebben we de vraag gesteld naar een overgangsfase.
 • Doorheen het jaar volgt er een automatische verlenging van het GMD van patiënten
  • Die een jaarlijks contact hebben
  • Die twee jaar geleden een GMD hebben afgesloten, het voorgaande jaar niet zijn langs geweest en in het huidige jaar wel (vb. GMD in 2019, geen contact in 2020, wel contact in 2021)
 • U dient enkel nog de GMDs actief te beheren (aanmaken of vernieuwen)
  • Van nieuwe GMD patiënten
  • Van patiënten die langer dan twee jaar geen contact meer hebben gehad
 • Uitbetalingen doorheen het jaar zijn er dan enkel voor die nieuwe en vernieuwde GMDs. Elke arts en praktijk krijgt dus elk jaar een voorafbetaling van de lopende GMDs, en een overzicht van de mutualiteiten met alle uitbetaalde GMDs. Zo zouden praktijken een beter zicht moeten krijgen op hun GMD-populatie.