Communicatie in de media rond covidvaccinatie veroorzaakt onnodige stress

De voorbije weken is er hard gewerkt in de praktijken om de covidprik op tijd in de arm te krijgen. Eerder deze week verschenen er echter berichten in de media waarin vaccinologen oproepen om je voor eind september te laten vaccineren tegen covid. Bijgevolg werden heel wat praktijken overspoeld met telefoontjes van ongeruste patiënten. Ook prof. Pierre Vandamme, wiens partner tevens huisarts is, had thuis iets uit te leggen. Hij werkte dan ook graag mee aan deze nieuwsbrief om zijn uitspraken in de media te kaderen:

  • Het is in de eerste plaats belangrijk dat risicopatiënten, zorgpersoneel en 65-plussers zich laten vaccineren tegen covid.
  • Vaccinologen verwachten midden oktober een eerste coronapiek, maar er zullen uiteraard nog golven volgen deze winter. We vaccineren dus niet enkel om de eerste golf aan te kunnen, maar wel om mensen extra bescherming te bieden tijdens de komende herfst- en wintermaanden.
  • Huisartsen geven best prioriteit aan de oudere leeftijdscategorieën, want een hogere leeftijd vergroot het risico op complicaties bij een covidbesmetting.
  • Indien mogelijk worden ook de risicogroepen tegen eind september gevaccineerd, gevolgd door de andere groepen in oktober. Uiteraard is er een verschil tussen epidemiologisch en logistiek standpunt. Het moet in de eerste plaats haalbaar blijven!

Vanuit Domus Medica benadrukken we dus dat er geen reden is voor bezorgdheid. We blijven bij ons oorspronkelijk advies en raden aan om te vaccineren tegen covid voor eind oktober. De najaarsvaccinatie tegen covid en griep is geen care-as-usual. De organisatie ervan vraagt een bijzondere inspanning voor de huisartsenpraktijken, dus willen we jullie in de eerste plaats bedanken voor dit harde werk.