Buiten werken, een terrasje doen, picknicken of fietsen in de zon? Pas de 3 tips toe!

1 op de 5 Belgen krijgt in de loop van zijn leven te maken met huidkanker. Dat betekent dat er elke dag meer dan honderd mensen de diagnose krijgen. Dit cijfer omvat alle soorten huidkanker, niet alleen melanoom, de meest agressieve vorm van huidkanker. Veruit de meeste huidkankers zijn het gevolg van overmatige blootstelling aan uv-stralen, voornamelijk van de zon, maar ook van zonnebanken. Dat ‘modieus’ bruin kleurtje kan je dus duur komen te staan. Tot 70% van de huidkankers zijn wereldwijd te voorkomen door goede preventieve bescherming. (bron: WHO's Global UV Project).

Stichting tegen Kanker lanceert een sensibiliserende uv-campagne “Pas de 3 tips toe”:

  1. Zon weren: Blijf tussen 12u en 15u zoveel mogelijk uit de zon en zoek de schaduw op. Wees bewust dat, zelfs in de schaduw, omgevingsstraling van bv. water, zand en sneeuw de blootstelling aan de zon verhogen. 
  2. Kleren: Bedek je huid met beschermende kledij, draag een hoed of pet en een zonnebril met uv-bescherming. Dicht geweven stof beschermt beter. 
  3. Smeren: Smeer je om de 2u royaal in met zonnebrandcrème (minstens factor 30, met UVA- en UVB-filters en waterbestendig). Vergeet de lippen en de oren niet. Zonnebrandcrèmes geven geen volledige bescherming en werken alleen in combinatie met schaduw en kledij. Smeer je zeker in na het zweten, zwemmen en afdrogen. 

Meer info: https://uvindex.be