Belgische eetgewoonten blijven achter op voedingsaanbevelingen

Uit de recentste Voedselconsumptiepeiling van Sciensano blijkt dat de eetgewoonten van de Belgische bevolking nog steeds sterk afwijken van de aanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad. Hoewel er sinds de vorige meting in 2014-2015 enkele positieve evoluties zijn, zoals een toename in de consumptie van water en groenten, blijven de meeste Belgen te weinig gezonde voeding consumeren en te veel ongezonde producten.

Slechts 7% van de volwassenen haalt de aanbevolen hoeveelheid groenten, en amper 10% voldoet aan de richtlijn voor fruit. De consumptie van volkoren granen, noten, peulvruchten, melkproducten en vis blijft eveneens ondermaats. Tegelijkertijd overschrijdt 91% van de volwassenen de limiet voor charcuterie, en blijft alcoholgebruik wijdverspreid, ondanks het advies om dit te vermijden. “Het aantal evoluties in de positieve richting blijft jammer genoeg beperkt”, zegt Isabelle Moyersoen, onderzoekster bij Sciensano.

De peiling toont ook duidelijke verschillen tussen bevolkingsgroepen. Vrouwen, hoger opgeleiden en inwoners van Vlaanderen eten doorgaans gezonder. Oudere volwassenen consumeren meer fruit, maar drinken minder water dan jongere leeftijdsgroepen. Deze inzichten onderstrepen de noodzaak van gerichte maatregelen om gezonde voeding toegankelijker en aantrekkelijker te maken, onder meer via prijsbeleid, etikettering en educatie.

Wim Torbeyns