Auteursrechten makkelijk en voordelig regelen via Reprobel

Opgelet, u krijgt momenteel niet de volledige inhoud van deze pagina te zien omdat u niet bent aangemeld als lid of geen lidmaatschap heeft bij Domus Medica.
Wilt u de volledige pagina kunnen lezen,

Reprobel zal je onderneming medio januari 2022 aanschrijven om na te gaan of ze in regel is met het auteursrecht voor referentiejaar 2021. De deadline voor jouw aangifte bij Reprobel is 15 april 2022. Dien je aangifte tijdig en correct in om sancties te vermijden. 

Wettelijk mag je fotokopieën maken van auteursrechtelijk beschermde werken in ruil voor een vergoeding. De jaarlijkse aangifte hiervan bij Reprobel is een wettelijke verplichting.

Zoeken je medewerkers (of jijzelf) vaak informatie op het internet, printen ze die af of bewaren ze die digitaal op hun smartphone, tablet of portable? Delen ze vaak professionele artikels met collega’s of externe contacten (klanten, de overheid, advocaten, accountants, ...) via het bedrijfsnetwerk, mail of Zoom/Teams? Geven ze soms PowerPointpresentaties? 

Dan heeft jouw onderneming een duidelijk belang bij de digitale licentie van Reprobel. Digitale reproductie of communicatie van auteursrechtelijk beschermde werken kan immers niet zonder licentie. Zelfs als een bronwerk vrij kan worden gelezen op het internet, mag je het niet zomaar reproduceren of communiceren. Het is in de digitale wereld echter erg moeilijk om dit sluitend via individuele licenties te regelen voor je onderneming. 

Je kan deze digitale handelingen eenvoudig regelen via de gecombineerde licentie van Reprobel. Deze aanvullende licentie zorgt voor rechtszekerheid voor alle handelingen waarvoor geen individuele licenties worden aangeboden. Je vermijdt hiermee dat je met auteurs en uitgevers individueel moet onderhandelen over digitaal gebruik. Je moet ook de tellerstanden van je kopieerapparaten en printers niet meer in kaart brengen. 

Reprobel biedt deze licentie aan het mandaat van de Belgische auteurs en uitgeverijen. De licentie bevat echter ook een omvangrijk buitenlands repertoire van bv. Nederlandse, Franse, Duitse, Amerikaanse en Britse bronwerken. 

Je hebt de keuze om al dan niet in te tekenen op de gecombineerde licentie van Reprobel, maar op auteursrechtelijke inbreuken staan wel sancties die een veelvoud van de gebruikelijke licentievergoeding kunnen zijn. 

Met de vergoeding die je aan Reprobel betaalt, worden de auteurs en uitgevers vergoed voor het hergebruik van hun werken. Dit is dus geen belasting of taks. 

Wat is Reprobel?

Reprobel is een one-stop-shop voor auteursrechten voor tekst en stilstaande beelden zoals professioneel-informatieve, wetenschappelijke en persartikelen en foto’s en illustraties. Reprobel zorgt ervoor dat de auteursrechten netjes verdeeld worden onder de auteurs en de uitgevers. Dankzij jouw bijdrage ben je niet alleen makkelijk in orde met de auteursrechten maar steun je ook de 60.000 auteurs en 400 uitgeverijen die Reprobel in België vertegenwoordigt.

Reprobel wordt gecontroleerd door de Controledienst bij de FOD Economie, die er ook op toekijkt dat de geïnde vergoedingen effectief naar de rechtmatige ontvangers gaan.

De wettelijke basis voor de Reprobel licenties zijn de artikelen XI.165, XI.235-239 en XI.318/1-6 van het Wetboek van Economisch Recht, twee Koninklijke Besluiten van 5 maart 2017 (reprografie- en uitgeversvergoeding) en de Innings- en Tariferingsregels M.2020.002. 

Meer weten? 

Meer informatie over de licenties van Reprobel vind je op haar website, in deze handige brochure en in de meer uitgebreide handleiding

Publicatie datum
09 dec 2021