Beweging verbetert de levenskwaliteit van individuen, helaas beweegt ruim één op drie Vlamingen geen 30 minuten per dag (cijfers 2018). Fysieke activiteit en minder sedentair gedrag levert iedereen gezondheidswinst op, zowel fysiek als mentaal en zowel preventief als curatief.
Dit themadossier reikt informatie aan over fysieke activiteit en sedentair gedrag; met name waarom je patiënt best beweegt, hoeveel je patiënt best beweegt en hulpmiddelen om je als huisarts hierin te ondersteunen.
Kernbegrippen
Vlaamse Gezondheidsaanbevelingen: hoeveel moet mijn patiënt bewegen? Hoe kan mijn patiënt het sedentair gedrag onderbreken?
Het Vlaams Instituut Gezond Leven vertaalde de nieuwe gezondheidsaanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) naar de Vlaamse context, samen met een expertengroep (Domus Medica, Sport Vlaanderen, K&G, Agentschap Z&G,…) en met steun van de Vlaamse overheid.
De aanbevelingen geven beweegadvies op maat dankzij de onderverdeling op basis van de doelgroep: baby’s, peuters en kleuters (2 t.e.m. 5 jaar), kinderen en jongeren (6 t.e.m. 17 jaar), volwassenen en 65-plussers, zwangere en pas bevallen vrouwen, mensen met een ziekte of beperking.
Opsomming belangrijkste nieuwigheden vanaf 2021:
- Specifieke aandacht voor zwangere en pas bevallen vrouwen.
- Specifieke aandacht voor mensen met een ziekte of beperking.
- Bewegen tot 300 minuten per week geeft je extra bescherming als volwassenen en 65-plusser.
Informatie voor huisartsen
Vlaamse gezondheidsaanbevelingen sedentair gedrag en lichaamsbeweging: overzicht voor professionals
Bewegen op Verwijzing
Het Vlaams project Bewegen Op Verwijzing helpt inactieve mensen op een laagdrempelige manier op weg naar een beweeglijker leven. Het is een persoonlijk coachingstraject dat zich kenmerkt door een professionele en motiverende coach, een beweegplan op maat en nauwe opvolging. Als (huis)arts kan je patiënten doorverwijzen voor dit beweegtraject met behulp van een online verwijsbrief.
Meer informatie over het project vind je op de website van het Vlaams Instituut Gezond Leven .
Lichaamsbeweging bij de preventie en de behandeling van ziektes
Het FYSS-handboek geeft diagnosespecifieke aanbevelingen voor lichaamsbeweging per ziekte en de effecten hiervan. Dit handboek is essentieel voor gezondheidswerkers bij voorschrijven van geïndividualiseerde lichaamsbeweging.
Beweegtest
Deze ludieke beweegtest van het Vlaams Instituut Gezond Leven kan helpen om een gesprek over beweging te starten met jouw patiënt.
Informatie voor patiënten
- Folder bewegingsdriehoek:
- Stappenteller en dagboekje:
Betrouwbare websites
- Gezond Leven, thema ‘Beweging & Sedentair Gedrag’
- NHG-richtlijn ‘Bewegen’
- WHO-richtlijn ‘Bewegen’, inclusief informatie voor anderstaligen
- Beweeg- en sportmogelijkheden: Gezinssport Vlaanderen
- Sportzorg.nl (Nederlandse website met bijkomende informatie over o.a. blessurepreventie, thuisoefeningen,…)