Prijs van de Vlaamse Huisarts 2011: Rita Vanobberghen en Bram Spinnewijn

De Prijs van de Vlaamse Huisarts ging dit jaar naar twee huisartsen: Rita Vanobberghen en Bram Spinnewijn. Daarmee koos de jury van deze zeer prestigieuze prijs voor twee huisartsen met een niet alledaagse carrière.

Rita Vanobberghen is huisarts in de groepspraktijk van Geneeskunde voor het Volk in Schaarbeek. Zij startte haar carrière in de grensstreek van Honduras en El Salvador waar ze optrok met het gewapend verzet. Na een ommetje in de Filippijnen belandde ze uiteindelijk in Schaarbeek. Daar zet ze zich onder meer in voor hongerstakers. Sinds september vorig jaar is Vanobberghen tevens verbonden aan de faculteit huisartsgeneeskunde van de VUB.

Hongerstakers is, net als de intervisiegroep waarin ze beiden actief zijn, een link tussen Rita Vanobberghen en de andere laureaat van de Prijs van de Huisarts, Bram Spinnewijn. Die is vandaag actief in de huisartsenpraktijk De Markgraaf in Antwerpen, maar doorzwom daarvoor heel wat andere watertjes. Met hongerstakers kwam hij in contact toen hij voor Fedasil in Broechem werkte. Als bezige bij is Bram Spinnewijn ook nog actief als stagemeester, bestuurslid van de lokale huisartsenkring, liaisonarts tussen huisartsen en Kind en Gezin, lid van de stuurgroep rond CVS en deelnemer aan verschillende consensusvergaderingen van het Riziv.

Publicatie datum
28 sep 2018