Jef Boeckx wint Prijs van de Vlaamse en Brusselse huisarts 2016

Op de Jaarstarter van Domus Medica werd ook de Prijs van de Vlaamse en Brusselse huisarts 2016 uitgereikt. De jury koos unaniem voor dr. Jef Boeckx, huisarts in Veerle en drijvende kracht achter de Vereniging Huisartsenkring Zuiderkempen.

De Prijs van de Vlaamse en Brusselse huisarts wordt jaarlijks uitgereikt aan een huisarts, die werkzaam is in Vlaanderen of Brussel, zich onderscheidt in maatschappelijk engagement, oog heeft voor de patiënt als uniek individu, ervaringen deelt met collega’s en jonge huisartsen, geëngageerd samenwerkt binnen de kring of met andere eerstelijnswerkers, en een pleitbezorger is voor de beroepsgroep en bijscholing en opleiding bevordert.

Roel Van Giel en Jef BoeckxRoel Van Giel, voorzitter van de jury van de Prijs van de Vlaamse en Brusselse huisarts: “Toen ik de voorwaarden las, dacht ik dat het onhaalbaar was om hiervoor kandidaten te vinden. Tot ik de kandidaturen binnenkreeg. Het was met ontroering en bewondering dat ik de voordrachten van de verschillende kringen of groeperingen las voor hun kandidaat. Eén voor één hebben de kandidaten op hun manier, in hun regio ongelooflijke zaken gedaan. De appreciatie hiervoor van hun collega’s bleek uit de kandidatuur maar zeker ook uit het begeleidend schrijven.”

Uit de verschillende kandidaturen koos de jury uiteindelijk, met grote unanimiteit, voor dr. Jef Boeckx, huisarts in Veerle en drijvende kracht achter de Vereniging Huisartsenkring Zuiderkempen (VHKZ).

Jef Boeckx was duidelijk onder de indruk toen hij deze prijs in ontvangst mocht nemen, ter waarde van 5000 euro. Binnenkort vertrekt hij naar een project in Zuid-Afrika, om een lokaal project te ondersteunen. De helft van zijn prijs schenkt hij aan dit project.

Uit de laudatio van Koen Dillen, ondervoorzitter VHKZ:

“Men zegt van Kempenaars dat ze te nederig zijn, maar vandaag ben ik trots, gerechtvaardigd trots. Nadat de stille Kempen drie jaar geleden in de prijzen viel met Stefan Teugels, de grote man achter de Vlaamse wachtposten, hebben we dit jaar weer prijs met Jef Boeckx. 

Dr. Jef Boeckx, winnaar van de Prijs van de Vlaamse en Brusselse HuisartsNamens de raad van bestuur en alle leden van onze huisartsenkring zijn wij vereerd dat onze genomineerde voor de Prijs van de Vlaamse en Brusselse huisarts 2016 verkozen is tot laureaat.

Jef, solo-huisarts te Laakdal, is medeoprichter geweest van onze huisartsenkring VHKZ en was twaalf jaar lang voorzitter. In die twaalf jaar heeft Jef mee aan het roer gestaan om de verschillende wachtkringen in onze Kempense regio op de as Mol-Geel-Herentals samen te brengen en er één sterke huisartsenkring van te maken. Die huisartsenkring is momenteel één van de grootste van het Vlaamse land met 240 artsen in een gebied van zo’n 240 000 inwoners.

Onder zijn leiding zijn de deuren opengezet naar verdere professionalisering en samenwerking in onze regio. In 2006 is de eerste landelijke huisartsenwachtpost van België opgericht in Herentals. Ondertussen zijn er drie wachtposten in onze regio, overkoepeld door één vzw, waarbij Jef als kringvoorzitter mee aan de kar heeft getrokken. Ook waren we bij de eerste om mee de LMN-boot te nemen en een multidisciplinair netwerk uit te bouwen in onze regio en om een eerste personeelslid, de zorgtrajectpromotor aan te werven. Bij al deze verwezenlijkingen heeft hij zich geëngageerd en er met veel betrokkenheid zijn schouders mee onder gezet.

Vooral zijn kritische geest en enorme kennis heeft ons tijdens menig bestuurs- of andere vergadering vooruit geholpen. Bij discussies was het geregeld Jef die met ideeën of visies naar voren kwam en meestal de spijker op de kop sloeg. En dit mogen we ook letterlijk nemen want als er in onze wachtposten een karwei moet gedaan worden, staat klusbedrijf Jef & co al klaar met zijn gereedschapskist. Van kaders hangen tot Ikea-kasten in elkaar steken; hij draait er zijn hand (en schroevendraaier) niet voor om.

Maatschappelijk engagement is ook één van de criteria waar een laureaat aan moet voldoen. Jef is enorm sociaalvoelend, niet alleen vanuit een bezorgdheid voor de collega’s maar vooral wat betreft de sociale kant van de huisartsgeneeskunde met aandacht voor toegankelijkheid van zorg voor kansarmen. Hij was één van de voorvechters om in onze huisartsenwachtposten met een algemene derdebetalersregel te werken. Tevens is hij al jaar en dag afdelingsarts van het Rode Kruis in Laakdal, wat ook maar weer aantoont dat zijn engagement niet eindigt aan de deur van zijn praktijk.

Maar niet alleen rond de Kempense kerktoren is Jef een gekend en gewaardeerd huisarts. Naar ik vernomen heb, was de jury vrij unaniem in zijn verkiezing wat maakt dat Jef in het wijde Vlaamse land bekend is en gerespecteerd wordt voor zijn verdiensten. Hij heeft bijgedragen tot een betere, wetenschappelijk gefundeerde huisartsgeneeskunde en is een enorme pleitbezorger voor onze beroepsgroep.

Dr. Koen Dillen, Ondervoorzitter VHKZVanuit zijn functies binnen de KU Leuven en het ICHO heeft hij ook meegewerkt aan een wetenschappelijk uitgebouwde opleiding tot jonge huisarts. Begonnen als gewetensbezwaarde in de dienst studentengeneeskunde binnen de KUL, is hij daarna blijven hangen binnen het academisch centrum voor huisartsgeneeskunde en nadien binnen het ICHO. Hij was één van de eerste stagemeester-coördinatoren (staco’s) in Vlaanderen en begeleidde hierbij menig hibo of haio tot zijn of haar erkenning als huisarts. Vanaf het begin van het nieuwe millennium werd hij stafmedewerker en was hij één van de pioniers in de opleiding en intervisie van staco’s. Hij is een zeer belezen man en heeft een voorliefde voor wetenschappelijk onderzoek in de huisartsgeneeskunde. Medische besliskunde is één van zijn dada’s en dit onderwerp heeft mede onder zijn impulsen een plaats gekregen in de opleiding van jonge huisartsen in onze contreien. Verder gaf hij nog lessen consultvoering en communicatie binnen de opleiding huisartsgeneeskunde in Antwerpen.

U ziet, Jef is van alle markten thuis en voldoet aan alle criteria waar een laureaat van deze prestigieuze prijs aan moet voldoen.

Namens onze huisartsenkring en onze wachtposten wil ik Jef nogmaals van harte proficiat wensen met deze oververdiende bekroning voor zijn jarenlange tomeloze en vaak onbezoldigde inzet voor onze kring en daarbuiten. Gezien de leeftijd van onze laureaat (hij is onlangs 65 jaar geworden…) denk ik dat we ook mogen stellen dat deze prijs beschouwd mag worden als een ‘eerste lifetime achievement award’!

Nogmaals van harte proficiat Jef!”

Publicatie datum
28 sep 2018