De rol van eerstelijnspsychologen in de huisartsenspraktijk

Als huisarts komt u regelmatig in aanraking met patiënten die mentale problemen ervaren. Vaak krijgen deze patiënten niet (op tijd) de gepaste psychologische zorg door de lange wachtlijsten en de oplopende kosten bij psychologen. 

In 2010 voerde de Vlaamse overheid voor het eerst een eerstelijnspsychologische functie in. Psychologen kunnen zich laten erkennen als 'eerstelijnspsycholoog'. Hierbij engageren ze zich om kortdurende, betaalbare en oplossingsgerichte psychologische ondersteuning te bieden aan patiënten met milde tot matig ernstige psychologische klachten. Op doorverwijzing van de huisarts kunnen 4 (tot max 8) sessies per jaar terugbetaald worden, mits de patiënt aan een aantal voorwaarden voldoet. 

Nog niet alle huisartsen zijn even vertrouwd met deze functie.

Aan de hand van 4 multiple choice vragen willen we nagaan hoe ingeburgerd de eerstelijnspsychologische functie is bij huisartsen in Vlaanderen en welke drempels huisartsen ervaren om door te verwijzen. 

Met de inzichten die via deze enquête worden verworven hopen we te kunnen bijdragen aan het optimaliseren van de eerstelijnspsychologische zorg. 

Zou ik van u tijd mogen vragen om onderstaande enquête in te vullen?

https://kuleuven.eu.qualtrics.com/jfe/form/SV_3aTB8dC8jps6enc

Alvast hartelijk dank 

Prof. Chris Bervoets (promotor)
Prof. Jo Goedhuys (co-promotor)
Heleen Smolders (haio) 

Deze studie is goedgekeurd door de Ethische Commissie Onderzoek UZ/KU Leuven - MP017101.

Publicatie datum
18 feb 2021