Werelddag zonder tabak

Elk jaar is er op 31 mei de Werelddag zonder Tabak. Doelstelling van die dag? Even stilstaan bij de negatieve effecten van roken op de gezondheid. 

Roken is nog steeds de belangrijkste vermijdbare oorzaak van ziekte en sterfte. De meeste ro-kers hebben spijt dat ze er ooit mee begonnen zijn en willen er weer van af. Dat is geen evidentie, want het is een hardnekkige verslaving. Nochtans levert stoppen met roken de roker én de samenleving heel wat gezondheidswinst op.

2 op de 3 rokers in ons land wil stoppen met roken, 1 op de 3 onderneemt ook daadwerkelijk een poging! Slechts 2% van de mensen die willen stoppen, doet beroep op begeleiding door een tabakoloog. Nochtans tonen studies aan dat je 3 tot 4 maal meer kans hebt op succes als je je laat begeleiden door een tabakoloog. De tabakoloog zorgt ervoor dat rokers goed voorbereid zijn en begeleidt hen tijdens het stopproces. Heb je patiënten die willen stoppen met roken? Ga samen met hen op zoek naar een tabakoloog in de buurt. Zo verklein je de eerste stap en help je hen op weg naar een succesvolle rookstoppoging.

Bij een tabakoloog kunnen rokers zowel individueel als in groep terecht. De begeleiding wordt gedeeltelijk terugbetaald. Jaarlijks heeft iedere roker recht op 4 uur individuele rookstopbegeleiding of 12 uur begeleiding in groep aan verlaagd tarief. Een tabakoloog en meer informatie over financiële tussenkomsten vind je op tabakoloog.tabakstop.be

Op de website van het Logo in je buurt kan je ondersteunende materialen downloaden of bestellen.