Wat bij symptomen na vaccinatie? Quarantaine voor gevaccineerden?

Symptomen na vaccinatie: testen of niet?

Na een COVID-19-vaccinatie kunnen milde nevenwerkingen voorkomen, waaronder vermoeidheid, hoofdpijn, spierpijn, koude rillingen en koorts. Dat zijn ook symptomen van COVID-19. Moeten deze mensen getest worden of niet?

In een advies van  van de RAG (Risk Assessment Group) aan de RMG (Risk Management Group) van 29 december 2020 werd hierop een antwoord gegeven:'Milde nevenwerkingen de eerste 1-2 dagen na vaccinatie worden symptomatisch behandeld (rust, paracetamol), een SARS-CoV-2 test en isolatie zijn dan niet nodig. Bij alarmsymptomen (o.a dyspnea), andere symptomen die op COVID-19 kunnen wijzen (anosmie, hoest), recent contact met een bevestigd geval of symptomen die langer aanhouden dan 48-72u, moet medisch advies ingewonnen worden en een test voor COVID-19 uitgevoerd (antigen of PCR).'

Wie ziek is (of symptomen van ziekte vertoont) hoort uiteraard thuis te blijven om verspreiding van ziekte te voorkomen. 

Verandert vaccinatie iets aan het test- of quarantaine-beleid?

Op dit moment zijn er geen afzonderlijke richtlijnen voor testen, isolatie of quarantaine bij gevaccineerden. Na een hoog-risico-contact gelden voor gevaccineerden exact dezelfde regels als voor niet-gevaccineerden. 

Deze regels kunnen mogelijk in de toekomst veranderen wanneer er meer duidelijkheid komt over de mate waarin gevaccineerden nog besmettelijk kunnen zijn. Dit wordt door de RAG geëvalueerd en wijzigingen zullen gecommuniceerd worden.