Vlaanderen scoort hoog in covidvaccinatie

De aftrap van de najaarsvaccinatie begin oktober startte, subtiel gezegd, in een niet optimale context. Desondanks valt de (veer)kracht van huisartsen en de eerste lijn in Vlaanderen weer in positieve zin op.

We illustreren dit graag met cijfers. Op dit moment bedraagt de vaccinatiegraad voor 60-plussers in Nederland 34,1% (op 23/11/2023), waarbij nog niet alle uitnodigingen zijn verstuurd. Wallonië toont een percentage van 26,5% (op 23/11/2023), maar de echte koploper is Vlaanderen met een indrukwekkende vaccinatiegraad van 62,1% (op 23/11/2023) van de 60-plussers die hun CRA, huisarts, verpleegkundige of apotheker wisten te vinden voor een prik.

Dit weerspiegelt niet alleen de individuele betrokkenheid van de huisartsen(praktijken), maar ook de effectiviteit van gezamenlijke inspanningen. Een doorgedreven wetenschappelijke onderbouwing voor een vaccinatiecampagne en betere afspraken bij aanvang blijven primordiaal, maar het belang van ondersteuning van campagnes door huisartsen wordt wederom bewezen.

Helena Broekaert
Expertisedomeinverantwoordelijke Preventie & Gezondheidspromotie