Vanaf juli meer uitgebreid meningokokkenvaccin voor baby’s

Om pasgeboren baby’s te beschermen tegen een aantal gevaarlijke en besmettelijke ziektes, biedt de Vlaamse overheid een aantal vaccins gratis aan. Voor meningokokken werd tot nu toe een vaccin aangeboden dat beschermt tegen meningokokken van serogroep C. Vanaf juli zal dit vaccin vervangen worden door een combinatievaccin dat beschermt tegen meningokokken van de serogroepen A, C, W en Y. Vanaf volgend schooljaar wordt de tweede dosis van het vaccin tegen mazelen vervroegd naar het vierde in plaats van het vijfde leerjaar, en dus toegediend op de leeftijd van 9 jaar i.p.v. 10 jaar. 

Hilde Crevits, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin: “We willen kinderen op jonge leeftijd beschermen tegen gevaarlijke ziektes zoals meningokokken. Het is positief dat dit vaccin nu uitgebreid zal worden. Zoals de andere vaccins in het basisvaccinatie schema is het geen verplicht vaccin, maar wel sterk aanbevolen. En ook het uitgebreide meningokokken vaccin zal vanaf juli samen met de andere vaccins gratis aangeboden worden.” 

Joris Moonens, woordvoerder Departement Zorg: “Kinderen worden op de leeftijd van 15 maanden gevaccineerd tegen meningokokken. Vanaf 1 juli zullen artsen en andere vaccinatoren in Vaccinnet een vaccin kunnen bestellen dat beschermt tegen de serogroepen A, C W en Y. Rekening houdend met een minimale levertermijn na bestelling zullen de eerste vaccinaties met dit vaccin dan een paar dagen later plaatsvinden, dus vanaf 5 of 6 juli. 

Nele Wouters, woordvoerder van het Agentschap Opgroeien (het vroegere Kind en Gezin): “De meeste vaccins voor pasgeboren kinderen worden via de consultatiebureaus van Kind en Gezin toegediend. We zullen overschakelen op dit meer uitgebreide meningokokkenvaccin zodra het beschikbaar is. De vaccinatie-afspraken gaan gewoon verder met het huidig en goed werkend vaccin tegen serogroep C tot het moment dat de nieuwe vaccins beschikbaar zijn.” 

Kinderen die eerder al gevaccineerd werden met het vaccin tegen serogroep C kunnen het combinatievaccin niet meer gratis bekomen. Kinderen die niet gevaccineerd werden toen ze 15 maanden werden, kunnen wel een inhaalvaccinatie krijgen met dit gratis combinatievaccin. 

Vaccinatie tegen mazelen vervroegd 

Vaccinatie tegen mazelen, bof en rubella gebeurt met een combinatievaccin. Hiervoor zijn 2 dosissen nodig. De eerste dosis wordt gegeven op de leeftijd van 12 maanden. Vanaf volgend schooljaar wordt de tweede dosis niet meer in het vijfde leerjaar, maar in het vierde leerjaar gegeven. 

Joris Moonens: “Daarmee volgen we de aanbeveling van de wereldgezondheidsorganisatie om de tweede dosis tegen mazelen ten laatste op de leeftijd van 9 jaar te geven. Deze dosis wordt meestal gegeven via het CLB tijdens een medisch consult op de school.” 

(Bron: persmededeling van de Vlaamse Overheid, Departement Zorg)