Sciensano en ITG binden strijd aan tegen tijgermug

Bij de start van het muggenseizoen roepen wetenschappelijk Instituut Sciensano en het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) de hulp van de bevolking in om mee op zoek te gaan naar de Aziatische tijgermug (Aedes albopictus). 

Het MEMO+-project (Monitoring van Exotische Steekmuggen in België) van wetenschappelijk Instituut Sciensano en het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) volgt de introductie en de aanwezigheid van exotische steekmuggen op de voet. In het verleden bewees het project al duidelijk zijn nut. Zo kwamen er vorig jaar door meldingen van burgers en veldonderzoek 25 plaatsen aan het licht waar zich tijgermuggen ophielden: zeven op parkings en achttien in privétuinen. Dit is een verdubbeling in vergelijking met de twaalf plaatsen die in 2022 werden ontdekt. 

Sciensano en ITG benadrukken dat burgers een belangrijke rol spelen in de strijd tegen de tijgermug. Iedereen die de kleine zwart-wit gestreepte tijgermug ziet, kan een foto nemen en die uploaden op www.muggensurveillance.be of op de gelijknamige app. Die heeft het voordeel dat meteen ook de GPS-locatie wordt geregistreerd. De meldingen door burgers komen vaak van plaatsen die zich op privéterrein bevinden en dus niet toegankelijk zijn voor de surveillance.

Meer nieuws