Rush naar griepvaccin verwacht

Dit najaar overweegt bijna een derde meer werknemers een griepvaccinatie in vergelijking met vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers die Mensura, een externe dienst voor preventie en bescherming op het werk, heeft bekendgemaakt.

Vorig jaar liet ongeveer 30% van de Belgische werknemers zich tegen griep vaccineren. Een bevraging van Mensura bij 1045 beroepsactieve Belgen leert dat dit percentage dit jaar wel eens zou kunnen stijgen tot 39%. Het coronavirus heeft duidelijk voor een omslag gezorgd in de manier waarop wordt aangekeken tegen virussen en de gevolgen die ze kunnen hebben. 

Wanneer een werknemer een vaccinatie overweegt, is dat vooral omdat hij zichzelf wil beschermen (50%) eerder dan om mensen uit zijn omgeving te beschermen. Voor de vaccinatie kijkt de werknemer (zes op tien) vooral naar de werkgever. Die speelde daar in het verleden al op in. Vorig jaar liepen zeven op tien vaccinaties via de werkgever. Het wegwerken van de financiële drempel blijkt belangrijk te zijn om de vaccinatiegraad te vergroten. Vaak betekent de omweg via de werkgever wel dat de huisarts wordt kortgesloten. De vaccinatie gebeurt dan immers tijdens de werkuren op de werkvloer.