Resultaten van de medische verkiezingen bekend

Gisterenmiddag telden de vertegenwoordigers van de drie artsensyndicaten, waaronder dr. Roel Van Giel, samen met het Riziv de stemmen. In totaal stemden 12.139 artsen waarvan 5.395 huisartsen en 6.754 specialisten. De Alliantie Artsenbelang – Domus Medica (AADM) kreeg daarbij de steun van 1.853 huisartsen en 184 specialisten. Dit vertaalt zich in twee zetels bij de huisartsen in de Nationale Commissie Artsen-Ziekenfondsen. 

BVAS kreeg de steun van 1325 huisartsen en het Kartel van 2160 huisartsen. Beide syndicaten behalen daarmee elk ook twee zetels bij de huisartsen. Op de specialistenbank behaalde BVAS 5 zetels en het Kartel 1 zetel. Wij feliciteren het Kartel en de BVAS met dit resultaat.

De Alliantie Artsenbelang – Domus Medica (AADM) had op een beter resultaat gehoopt maar is wel tevreden met het behoud van twee zetels bij de huisartsen. We betreuren het verlies van één zetel alhoewel we wisten dat het moeilijk ging zijn om hetzelfde resultaat te evenaren. AADM is tevreden dat de meerderheid van de huisartsen blijft kiezen voor een toekomstgerichte en positieve visie.

Wij zullen ons ook de volgende 4 jaar blijven inzetten om de belangen van alle artsen te verdedigen door voorstellen op tafel te leggen die de artsen ondersteunen en toekomstperspectief geven in deze onzekere tijden. De gisteren goedgekeurde criteria voor de praktijkpremie van huisartsen, op voorstel van AADM, is daar een goed voorbeeld van.

Wij zullen de komende weken ook de tijd nemen om de uitslag verder te analyseren en plannen in de komende maanden een ruime consultatie van de artsen om beter te kunnen inspelen op hun verwachtingen.

Ten slotte maakt AADM zich zeer grote zorgen over de zeer beperkte participatiegraad aan de medische verkiezingen (meer dan 75% van de artsen heeft niet deelgenomen aan de verkiezingen.). AADM engageert zich om dit hoog op de agenda van de overheid te plaatsen.


Zie ook: de resultaten op de website van het Riziv