Oranje zones: alle pedalen kwijt

14 jul 2020

Vorige week besliste de federale regering om een systeem van kleurcodes uit te werken voor buitenlandse reizen. Landen worden sindsdien ingedeeld in groene, oranje en rode zones. 

De kleurcodes moeten burgers helpen om te beslissen welke maatregelen ze moeten nemen bij terugkeer uit een bepaalde regio. Voor groene zones zijn geen specifieke maatregelen nodig. Bij een terugkeer uit een rode zone is een coronatest en 14 dagen quarantaine verplicht. De oranje zones zorgden voor de meeste verwarring. Een test en 14 dagen quarantaine waren hier wel aangeraden maar niet verplicht. Dat leidde tot heel wat verwarring. 

Vanmorgen kwam dan ook het bericht van de FOD Buitenlandse zaken dat een test en quarantaine toch niet nodig waren bij terugkeer uit een oranje zone. Nog geen 24 uur later wordt het advies opnieuw veranderd en worden de test en quarantaine terug aangeraden. 

Heeft er iemand eigenlijk nog een idee wat men aan het doen is? Gisteren pleitte prof. dr. Erika Vlieghe voor een kapitein op het schip. Deze hele vaudeville bewijst nog maar eens dat de kapitein al lang het schip verlaten heeft en het schip doelloos rondjes draait. Huisartsen kunnen zo niet verder werken. Wil er eindelijk iemand het roer in handen nemen en ons tenminste door de tweede golf proberen te leiden! 

En wat de kleurcodes betreft: het is ofwel rood ofwel groen. Oranje bestaat niet. Ofwel moeten alle burgers die terugkomen uit een bepaald gebied, een coronatest krijgen en 14 dagen in quarantaine gaan, ofwel niemand.