Oproep aan zorgverleners uit de eerste lijn

De voorbije dagen hebben heel wat vaccinatiecentra de deuren officieel geopend. Het zijn de zorgverleners uit de eerste lijn die hier als eerste hun prikje in ontvangst mogen nemen. Zij die deze week al aan de beurt kwamen, klinken vooral opgelucht. “Er is licht aan het einde van de tunnel!”. Om de vaccinatiecampagne een vlotte doorstart te geven, maken we de balans op na de eerste vaccinatieronde en verspreiden we deze boodschap naar alle zorgverleners uit de eerste lijn. 

Breng uw vaccinatiecentrum tijdig op de hoogte

Zorgverstrekkers uit de eerste lijn krijgen een uitnodiging toegestuurd op basis van een prioriteitenlijst. In sommige gevallen is het mogelijk dat u al een vaccin kreeg toegediend via een woonzorgcentrum of een andere collectiviteit in de buurt. Om geen vaccins verloren te laten gaan, vragen we u om het vaccinatiecentrum zo snel mogelijk hiervan te verwittigen. Zo kan je collega-zorgverstrekker sneller aan de beurt komen. Wenst u wel een vaccin, maar kunt u niet aanwezig zijn op het vooropgestelde tijdstip? Verplaats uw afspraak dan tijdig naar een nieuwe datum. Wenst u momenteel geen vaccin? Ook dan vragen we om het vaccinatiecentrum hiervan op de hoogte te brengen. 

Vaccin van AstraZeneca is veilig en beschermt 100% tegen ziekenhuisopname

Er zijn voldoende wetenschappelijke bewijzen dat het AZ-vaccin betrouwbaar en veilig is voor mensen tot 55 jaar. Het vaccin beschermt voor 100% tegen ernstige ziekte, hospitalisatie en overlijden ten gevolge van COVID-19. Indien de tweede dosis 12 weken na de eerste dosis volgt, stijgt de werkzaamheid tegen milde infecties door COVID-19 tot 82%. We mogen dus stellen dat het vaccin voldoende bescherming biedt, ook voor zorgverleners die zich in de frontlinie bevinden. Na toediening van het vaccin kunt u een aantal bijwerkingen ervaren. Deze bijwerkingen verdwijnen meestal binnen 1 tot 2 dagen. U wordt hierover geïnformeerd in het vaccinatiecentrum. 

Laat je vaccineren

Na ‘tous ensemble’ is ‘laat je vaccineren’ de nieuwe mantra. De komende weken krijgen alle zorgverleners uit de eerste lijn een uitnodiging in de bus om zich te laten vaccineren. Vanuit Domus Medica moedigen we jullie aan om gehoor te geven aan deze oproep. Samen kunnen we de groepsimmuniteit bereiken en weerkeren naar het normale leven. 

Hebt u nog vragen over de vaccins of over de vaccinatiecampagne? Meer informatie: