Onverklaarbare jeuk bij patiënten. Al eens aan de eikenprocessierups gedacht?

4 mei 2009

Nu de lente is aangebroken, worden de eerste preventieve maatregelen tegen de mogelijke overlast door eikenprocessierupsen voor de komende zomer genomen. Deze rups (larve van een nachtvlinder) krijgt na de tweede vervelling (half mei- begin juni) ongeveer 700.000 microscopische kleine brandharen met weerhaakjes die voor overlast kunnen zorgen bij de bevolking.

De gezondheidseffecten van de brandharen van de eikenprocessierupsen zijn zeer divers, gaande van specifieke lokale klachten zoals jeuk en uitslag van de huid tot klachten van algemene aard zoals koorts en malaise.

De Afdeling Toezicht Volksgezondheid ontwikkelde, op vraag van artsen en apothekers en in samenwerking met de Medisch Milieukundigen bij de Logo's, een beknopt achtergronddocument waarin de belangrijkste gezondheidseffecten van de eikenprocessierups worden beschreven, samen met mogelijke behandelingen. U kan dit document downloaden van de website www.eikenprocessierups.be of aanvragen bij de Medisch Milieukundige (MMK) van uw regio (www.mmk.be/regionaal).

De brochure ‘Eikenprocessierupsen, wat je zeker moet weten!' kan eveneens besteld worden bij de MMK's om in de wachtkamer te leggen of aan patiënten mee te geven.