Mijn geneesmiddelen: een app voor patiënten

14 apr 2022

Het RIZIV heeft begin deze week de mobiele applicatie ‘Mijn Geneesmiddelen’ gelanceerd, een extra mogelijkheid om papierloos geneesmiddelen af te halen bij de apotheek. Via de app hebben patiënten een overzicht van de openstaande voorschriften en kunnen ze deze zelf beheren, reserveren en afhalen.

Als arts bent u sinds 1 januari 2020 verplicht om geneesmiddelen elektronisch voor te schrijven. In het begin was een papieren bewijs van elektronisch voorschrift nodig om geneesmiddelen in de apotheek af te halen. Enkele maanden geleden werd het afhalen van geneesmiddelen mogelijk op vertoon van de eID en sinds deze week kan dit ook met behulp van de app ‘Mijn Geneesmiddelen’.

Voor u als arts verandert er niets!

Het proces van voorschrijven blijft identiek. Voor u als huisarts verandert er dus niets. Maar gebruikers van de app hebben meer mogelijkheden: voorschriften kunnen gedownload en bewaard worden in de app, zodat men een beter overzicht behoudt. Bovendien kunnen patiënten ter voorbereiding van een bezoek aan de apotheek een selectie van voorschriften maken, en eventueel geneesmiddelen reserveren bij een apotheek naar keuze. De apotheker scant de barcode op het scherm en levert het geneesmiddel: eenvoudig en snel.

Voor sommige patiënten kan de app ‘Mijn Geneesmiddelen’ dus zeker een meerwaarde zijn, maar het gebruik is zeker niet verplicht. Het blijft mogelijk om geneesmiddelen bij de apotheek af te halen met de eID of met een papieren bewijs. De keuze is en blijft het recht van de patiënt.