Korte berichten i.v.m. COVID 20/01/2022

Advies inzake staalafnames en testen voor het opsporen van Omicron infecties

Er is momenteel bezorgdheid of de huidige test procedures voor het opsporen van SARS-CoV-2 even betrouwbaar zijn voor het opsporen van de Omikron variant. Sommige gegevens zouden wijzen op een eventuele lagere gevoeligheid van een snelle antigeen test en/of een neuswisser. Tot er meer duidelijkheid is of dit effectief zo is, bevelen de RAG en RMG daarom tijdelijk aan alle zorgverleners aan om:

  • In de mate van het mogelijke, bij het uitvoeren van een snelle Ag test een test met een nasofaryngeale wisser te gebruiken en geen test met een neuswisser (vooraan in de neus of mid-turbinaat);
  • Geen neuswissers te gebruiken als staalafname voor een PCR test, maar steeds een nasofaryngeale of, nog beter, een gecombineerde neus-keel wisser te gebruiken;
  • Voor het overige blijven alle indicaties en aanbevelingen voor het gebruik van snelle Ag testen en PCR testen ongewijzigd.

Wanneer is geen arbeidsongeschiktheidsattest nodig en kan de patiënt zelf een quarantainegetuigschrift verkrijgen?

Huisartsen worden tijdens deze omikron-golf overstelpt met vragen naar arbeidsongeschiktheidsattesten (A.O). In heel wat gevallen is een A.O. niet nodig en kan de patiënt zelf een quarantainegetuigschrift verkrijgen. We zetten het voor u op een rijtje:

Arbeidsongeschiktheidsattest

Quarantaine-getuigschrift

  • Patiënt is arbeidsgeschikt maar moet quarantaine volgen omwille van HRC of asymptomatische covid +
  • 70% loonbehoud voor werknemers; zelfstandigen overbruggingsrecht
  • In principe wordt een getuigschrift van quarantaine opgesteld door medewerkers van het call center die dat doen op autoriteit van de Regionale Gezondheidsinspecteurs. Gezien de gewijzigde teststrategie geldt dit alleen voor Hoog Risico Contacten van patiënten die niet gevaccineerd zijn.  Hoog-risico contacten kunnen zelf dat quarantainecertificaat voor hun werkgever downloaden (maximale duur 10 dagen) via mijngezondheid, aan de hand van de code die ze van het call center krijgen.
  • Hoe krijg ik mijn quarantainecertificaat?
  • Meer info: Riziv: Getuigschriften van arbeidsongeschiktheid en getuigschriften van quarantaine - Hun rol tijdens de COVID-19-periode

Geen Quarantaine-getuigschrift nodig

  • Verplichte quarantaine maar kan 100% telewerken

Afwezigheidsattest 36u voor werknemers via Self Assessment Testing Tool

  • Werknemers, die milde symptomen ervaren die kunnen wijzen op een besmetting met het coronavirus, kunnen via de Self Assessment Testing Tool nagaan of een gratis coronatest zinvol is.  Als de werknemers de vragenlijst hebben ingevuld, is het mogelijk dat het resultaat aanbeveelt om zich te laten testen op COVID-19. Zij krijgen daarvoor een activatiecode. De werknemers hebben dan het recht om van het werk afwezig te zijn om zich te laten testen. De tool levert hiervoor een afwezigheidsattest af.
  • Het attest is een bewijs dat de werknemers een coronatest hebben aangevraagd wegens milde klachten. Het vermeldt de dag en het uur waarop de activatiecode voor de test werd uitgegeven. Aangezien het om een gerechtvaardigde afwezigheid gaat, behoudt de werknemer zijn volledige loon (ten laste van de werkgever).
  • Werknemers die niet kunnen telewerken, mogen afwezig zijn gedurende de tijd die nodig is om een test te laten afnemen tot en met het resultaat van de test. Maar er is een maximumduur van 36 uur vastgelegd die ingaat vanaf het aanmaken van het afwezigheidsattest door de tool. Kunnen de werknemers wel telewerken, dan voeren de werknemers de arbeidsovereenkomst verder uit via telewerk tot het testresultaat bekend is. Ook in dit geval geldt een maximumduur van 36 uur die loopt vanaf het aanmaken van het afwezigheidsattest door de tool.
  • Deze regeling geldt van 19 november 2021 tot en met 28 februari 2022.

Wat als kinderen in quarantaine moeten maar ouders als HRC (volledig gevaccineerd) niet in quarantaine moeten?

in dat geval kan de patiënt een verlof aanvragen in de vorm van tijdelijke werkloosheid overmacht voor de opvang van een in quarantaine geplaatst kind. 

Meer info

Downloaden van formulier

de huisarts hoeft in principe niets te doen. De aanbeveling tot quarantaine of isolatie van het kind dat als bijlage bij dit formulier gevraagd wordt, kan afgeleverd worden door de bevoegde instantie (vb. school).

Domus Medica dringt verder aan op administratieve veréénvoudiging voor huisartsen

Domus Medica drong de laatste weken verder aan op administratieve ontlasting van de huisartsen. 

Vooral het automatisch genereren van een arbeidsongeschiktheidsattest bij een symptomatische covid+ patiënt zou een belangrijke verbetering zijn en de administratieve werkdruk verlichten. 

De IMC is ook akkoord gegaan met de ontwikkeling van een nieuwe tool waarmee mensen die een positieve zelftest hebben afgelegd rechtstreeks en onmiddellijk een CTPC code kunnen aanvragen voor een PCR-test. Op die manier moeten zij geen CTPC meer opvragen bij het call center of de huisarts. Deze tool zal volgende week donderdag beschikbaar zijn.” Hoe deze CTPC-code concreet zal kunnen aangevraagd worden, hopen we meer duidelijkheid over te kunnen geven één van de volgende dagen.

Meer info vindt u ook nog terug op de website van Sciensano

Communicatielijnen: vaccinatie van 5- tot en met 11-jarigen tegen COVID-19

De Hoge Gezondheidsraad, het Belgisch Raadgevend Comité voor Bio-ethiek en de Taskforce Vaccinatie hebben adviezen geformuleerd over de vaccinatie van 5- tot 11-jarigen tegen COVID-19. In deze aanbevelingen vindt u recente studies over de toepassing van het vaccin en het nut ervan bij kinderen met en zonder comorbiditeiten.