Goed gebruik van PPI’s

Het Riziv stelde samen met Test-Aankoop een folder samen die de patiënt moet wijzen op het rationeel gebruik van protonpompinhibitoren (PPI’s) bij niet-ulcereuze gastro-oesofagale pathologie.

Na afloop van de consensusvergadering van mei 2018 publiceerde de jury haar rapport over het rationeel gebruik van protonpompinhibitoren (PPI’s) bij niet-ulcereuze gastro-oesofagale pathologie (gastro-duodenaal ulcus uitgesloten). Een wetenschappelijke tekst die voor de patiënt niet meteen behapbaar is. En dus pakt het Riziv nu, samen met het gezondheidsteam van Test-Aankoop, uit met een ‘vertaling’ van de consensustekst naar een folder die de patiënt kan verstaan. De folder is volgens het Riziv nodig omdat maagproblemen een van de meest genoemde gezondheidsklachten is. Bijna iedereen heeft wel eens last van een opgeblazen gevoel, brandend maagzuur of een zure oprisping. Bij de behandeling wordt vaak teruggegrepen naar PPI’s. Daar is op zich niets mis mee want het ze zijn efficiënt en relatief veilig. Het Riziv waarschuwt wel voor ongepast en vaak te langdurig gebruik. Een folder en een brochure moeten de patiënt wegwijs maken in het kluwen van de goede behandeling. 

De publicaties bevatten informatie over het gebruik, maar ook het overmatig gebruik, van de geneesmiddelen. Er wordt gewezen op de ongewenste neveneffecten en op de manier waarop best wordt gestopt met de inname van de geneesmiddelen. Daarbij wijst het Riziv erop dat het stoppen best geleidelijk gebeurt en onder begeleiding van de huisarts. Voorts bevatten folder en brochure tips voor een gezonder leven waardoor de maagklachten vaak vanzelf verdwijnen: eet gezond en evenwichtig, vermager indien nodig, stop met roken, verzorg je slaap en let op je algemene gezondheid.