Geduld van huisartsen op na zoveelste crash van eHealth

27 jan 2020

Deze ochtend zijn huisartsen weer wakker geworden met een totale crash van het eHealth-systeem. 
Een overheid die inzet op de digitalisering in de zorg, moet er eerst en vooral voor zorgen dat het zenuwcentrum van deze digitale communicatie, het eHealth-systeem, een performant systeem is. 

Dit is de zoveelste grote panne van eHealth waarbij we nog niet spreken over de vele kleine problemen waarmee we wekelijks geconfronteerd worden. 

Op het moment dat huisartsen een beginnende griepepidemie moeten managen, een uitbraak van het coronavirus moeten surveilleren en ondertussen al de patiënten met chronische ziekten zo gezond mogelijk houden, is dit onaanvaardbaar. 

Het uitvallen van het eHealth-systeem maakt dat huisartsen opgezadeld worden met uren extra administratieve belasting, dat onze corebusiness, de zorg voor onze patiënten, in gevaar brengt. 

Zorgverleners doen meer dan hun deel van de job en willen onze bevolking zo gezond mogelijk houden. Maar de overheid vertikt het om een structureel probleem in zijn digitale ondersteuning aan te pakken. 

Dit is niet meer of niet minder dan schuldig verzuim van de overheid waarbij rechtstreeks de gezondheid van de burger in het gedrang wordt gebracht en potentieel patiënten zullen overlijden. Dit is onaanvaardbaar. 

Ons geduld is meer dan op. Fix it! 

Roel Van Giel
voorzitter Domus Medica