Ga de uitdaging aan om gezonder te eten tijdens ‘Een Week Gezonder’

Van 5 tot 11 juni organiseert de Diabetes Liga de eerste editie van ‘Een Week Gezonder’. Een nieuw initiatief om gezonde voeding bij het brede publiek te stimuleren met een oproep om een week bewust gezonder te eten en te drinken.

Waarom start de Diabetes Liga met ‘Een Week Gezonder’?

Omdat de gezonde keuze in Vlaanderen nog niet vanzelfsprekend is. Verschillende factoren houden ons vaak nog tegen om te kiezen voor gezonde voeding. We grijpen vaak naar bewerkte producten, met veel toegevoegde suikers, zout, verzadigd vet en te weinig gezonde voedingsstoffen.
Zelfs producten die gezond lijken, zijn dat soms helemaal niet. We krijgen dan ook te veel suikers en calorieën binnen als we voor dit soort producten kiezen. Dat klinkt misschien onschuldig, maar dat is het zeker niet. Zo kan een te hoge calorie-inname leiden tot overgewicht, obesitas, diabetes type 2 en hart- en vaatziekten.

Om de opmars van diabetes type 2 een halt toe te roepen, maar vooral omdat gezond eten voor elke persoon met én zonder diabetes belangrijk is, lanceert de Diabetes Liga ‘Een Week Gezonder’. Met deze campagne dagen zij u uit om zeven dagen bewust gezonder te eten en drinken. Tijdens ‘Een Week Gezonder’ wordt er gefocust op drie punten:

  1. Kies voor verse en onbewerkte voeding;
  2. Eet gevarieerd en regelmatig;
  3. Kies plantaardige producten als basis voor elke maaltijd.

Michael Sels, ambassadeur van ‘Een Week Gezonder’

Michaël Sels is hoofddiëtist van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen, gediplomeerd chef en auteur. In 2020 bracht hij zijn eerste boek uit, Lekker lang leven, waarin hij de brug slaat tussen theorie en praktijk en hij de meerwaarde toont van gezonde voeding. Want de link tussen wat we dagelijks eten en de ziektes van deze tijd is onmiskenbaar. Bovendien hoopt hij op deze manier ook dat mensen hun 'verboden-te-etenlijstjes' naast zich neerleggen en gewoon gaan genieten van wat goed is voor hen. In het voorjaar van 2021 kreeg hij ook zijn eigen televisieprogramma Lekker Lang Leven op njam!. In oktober 2021 bracht hij zijn tweede boek Lekker lang leven uit met 50 recepten die focussen op meer, meer en meer! Meer groenten, meer fruit en meer genieten.

Diabetes Liga helpt u op weg

Tijdens deze campagne helpen ze iedereen op weg, van jong tot oud, en ongeacht waar je bent. Thuis, op school, onderweg of op het werk. Dat doen ze op een laagdrempelige manier, digitaal, inspirerend en motiverend zodat u eenvoudig kunt werken aan een gezondere leefstijl.

Als u zich inschrijft voor een ‘Een Week Gezonder’ ontvangt u twee digitale magazines. Het eerste magazine bevat praktische tips en heel wat inspiratie. In dit magazine wordt de theorie getoond achter gezond eten op een compacte manier. Deze informatie kan u na ‘Een Week Gezonder’ ook nog gebruiken in het dagelijkse leven. Het tweede magazine bestaat uit concrete recepten voor ’s ochtends, ’s middags en ’s avonds zodat u een week gevarieerd, lekker en gezond kan eten. Begin al maar te watertanden want appeltaart, wentelteefjes, smoothiebowls, havermout uit de oven, Italiaanse pizza en zoveel meer komen op jou af!

Het begint met een week gezonder

In Nederland bestaat er al vijf jaar lang een gelijkaardige campagne, namelijk de Suiker Challenge. Vorig jaar namen 70.000 Nederlanders deel aan de campagne. Leuk om weten is dat heel wat mensen aangeven dat ze bewuster blijven eten na afloop van de challenge. Sommige hebben zelfs bepaalde ongezonde gewoontes bijgestuurd met een gezondere levensstijl als resultaat. Want laten we eerlijk zijn, dat is het ultieme doel van ‘Een Week Gezonder’. 
 

Deelnemen is gratis en kan via https://www.diabetes.be/nl/eenweekgezonder.
Hopelijk krijgt u de smaak te pakken!