Doe de tekencheck

Nu de lente in het land is, vraagt wetenschappelijk instituut Sciensano aandacht en alertheid voor tekenbeten. Na enkele jaren van afname nam het aantal tekenbeten vorig jaar opnieuw toe.

In 2020 werden in België 9935 tekenbeten gerapporteerd (4821 in Vlaanderen, 237 in Brussel en 4877 in Wallonië). Dat komt neer op een gemiddelde van 86 beten per 100 000 inwoners, een forse stijging in vergelijking met 2019 (74 beten per 100 000 inwoners). Een toegenomen aantal tekenbeten doet vermoeden dat ook het aantal gevallen van Lyme-borreliose zal toenemen. De eerste cijfers wijzen niet in die richting, maar Sciensano gaat ervan uit dat onder andere door de focus die vorig jaar vooral lag op COVID-19, er sprake is van onderrapportage. 

Nu we weer massaal de natuur intrekken, wijst Sciensano op de mogelijke gevolgen van een tekenbeet. Samen met het Agentschap Zorg en Gezondheid lanceert het daarom opnieuw de campagne “Wees niet gek. Doe de tekencheck”. Die campagne moet mensen ertoe aansporen tekenbeten te voorkomen en het lichaam te controleren na een buitenactiviteit.

Sciensano doet tevens een oproep om elke tekenbeet te registreren op Tekennet en de verwijderde teek tussen 1 april en 31 oktober gratis met de post naar Sciensano te sturen.