COVID-19 korte berichten 14/07/2022

HGR: tussentijdse aanbevelingen over COVID-19-vaccinatie tijdens herfst/winter

In dit wetenschappelijk advies, waarin richtsnoeren worden aangeboden voor  beleidsmakers inzake volksgezondheid, formuleert de Belgische Hoge Gezondheidsraad aanbevelingen over de vaccinatie tegen COVID-19 van de Belgische bevolking tijdens het herfst-/winterseizoen 2022-2023.

Lees meer ...

Herfstboostercampagne: opname webinar

Zorg en Gezondheid lichtte de komende herfstboostercampagne toe en de daaraan gekoppelde opschaling van het vaccinatieprogramma naar fase 2. Zorgpersoneel uit de eerste lijn en patiënten 65+ en immuun-gecompromitteerden komen eerst aan bod. Zij krijgen vanaf eind augustus een uitnodiging. Iedere Vlaming krijgt een booster aangeboden voor eind oktober.

Lees meer ...

Hoe omgaan met de snelle stijging van COVID-19-besmettingen: opname webinar

Herbekijk de webinar van 5 juli over de huidige epidemiologische evolutie van COVID-19 (sprekers: prof. dr. Pierre Van Damme en prof. dr. Dirk Ramaekers).

Lees meer ...

Downloaden of aanvragen van een recent of vernieuwd vaccinatiecertificaat

Heeft u uw vaccinatiecertificaat op een website gedownload of op papier laten opsturen? Is dit certificaat al ouder dan 1 jaar? Dan download u best een nieuwe versie of vraagt een nieuwe postverzending aan van uw meest recente, vernieuwde vaccinatiecertificaat om terug een geldig certificaat op zak te hebben.

Gebruikt u de covid safe app? Ziet u uw vaccinatiecertificaat nog als vervallen staan? Update op uw smartphone de versie van de app en gebruik daarna de knop ‘Controleer op nieuwe certificaten’ om vaccinatiecertificaten van ouder dan 1 jaar terug als geldige certificaten te zien staan.
De technische handtekening op alle certificaten van volledige vaccinatie of boosterprik worden vanaf nu na 1 jaar automatisch vernieuwd zodat u ze daarna terug een jaar als geldig certificaat in uw app ziet staan. De certificaten van gedeeltelijke vaccinatie (de eerste prik van een vaccin waarvan 2 prikken nodig waren voor een basisvaccinatie) worden niet automatisch vernieuwd.

Herstelcertificaten en negatieve-testcertificaten kan u uiteraard wel als “vervallen” zien staan in de app. Die hebben immers altijd maar een beperkte geldigheid. 

Lees meer ...

Behandeling van patiënten met Paxlovid

Momenteel kan Paxlovid enkel voorgeschreven worden door arts-specialisten. Praktische en medische informatie (bijwerkingen en interacties) over kwetsbare COVID-patiënten die met Paxlovid behandeld worden kan u terugvinden op de website van het KCE.

Samenvatting van de procedure

Lees meer ...