'Binnen roken is nooit oké' rekent op de steun van de intermediairs

Rokende ouders die hun kinderen tegen meeroken willen beschermen, doen vaak de verkeerde dingen, zoals roken onder de dampkap, in een andere kamer met de deur dicht of bij het open raam. Ze beseffen niet dat binnen roken altijd erg schadelijk is. Ze weten niet dat de rookdeeltjes lang in de lucht blijven hangen en zich daarna overal op vastzetten. Daarom voert Kom op tegen Kanker al twee jaar campagne onder het motto “Binnen roken is nooit oké”, waarbij de bestaande misverstanden ontkracht worden. Recent onderzoek uitgevoerd door het onafhankelijk onderzoeksbureau Kantar TNS heeft aangetoond dat deze aanpak werkt: het aantal kinderen dat dagelijks in de rook zit, is gedaald van 68.000 in 2014 tot 36.000 in 2018. Toch blijft een hardnekkige kern volharden in de boosheid, voornamelijk bij lager opgeleiden. Daarom zetten we deze campagne verder met een gloednieuwe  tv-spot en het interactieve platform voor rokers: nooitbinnenroken.be. Uw rol als intermediair is van doorslaggevend belang voor het succes ervan. 

“Onder de dampkap” en andere misverstanden uit de wereld helpen

Veel rokende ouders denken dat het oké is als ze roken onder de dampkap. Of in een aparte kamer met de deur dicht. Of als de kinderen naar school zijn. Maar zoals blijkt uit de info op passiefroken.be: binnen roken is nooit veilig, op geen enkele plek, op geen enkel moment. Precies dat wilt Kom op tegen Kanker, in samenwerking met Vlaams Instituut Gezond Leven, duidelijk maken met haar campagne “Binnen roken is nooit oké”. Als intermediair kunt u meehelpen om de misverstanden over meeroken weg te nemen door het gesprek aan te gaan en kinderen te geven waar ze recht op hebben: opgroeien in een rookvrije thuis.

Om u te ondersteunen, zijn er posters en folders, die uw rokende patiënten met kinderen zelf kunnen nemen maar de folder helpt u ook om een gesprek aan te knopen met hen. Om dat gesprek te vergemakkelijken ontwikkelde het Vlaams Instituut Gezond Leven een handige online vorming. Die geeft antwoorden op veelvoorkomende misverstanden en weerstanden mbt roken in huis. In een virtueel huis kunt u voorbeeldgesprekken oefenen, concrete tips ontdekken en een quiz spelen. Zo raakt u vertrouwd met het onderwerp en de principes van motiverende gespreksvoering. De online vorming is beschikbaar via passiefroken.be, u kunt er ook inschrijven voor een lokale vorming en gratis folders, posters en stickers bijbestellen.

Posters, folders, stickers bijbestellen

Een poster in de wachtkamer, of een display met folders en stickers: het kan een goede aanleiding zijn om met rokende ouders over de gevaren van meeroken te praten. Hebt u geen posters en folders ontvangen of wenst u er bij te bestellen? Ga naar passiefroken.be. Met uw vragen kunt u altijd terecht op info@gezondleven.be. Uw rol als intermediair is van doorslaggevend belang voor het succes ervan.