Bel je huisarts, ook voor andere klachten!

24 mrt 2020

Tijdens het afgelopen weekeinde consulteerden ook patiënten met reeds gevorderde, niet COVID-gerelateerde ziekten de huisartsenwachtdiensten. Huisartsen roepen op om niet te aarzelen bij andere klachten en ook tijdens de week sneller de huisarts telefonisch te contacteren. Uitstel kan immers leiden tot een verergering van bepaalde ziekten.

De hele reorganisatie van de huisartsenpraktijken, met telefonische triage en triagepunten, zorgt ervoor dat patiënten met een mogelijke besmetting van COVID-19, geïsoleerd worden en apart onderzocht kunnen worden in de fysieke triagepunten. 

Door deze reorganisatie wordt in de huisartsenpraktijken zelf een veilige omgeving gecreëerd waar patiënten met andere klachten, niet-COVID-gerelateerd, terechtkunnen na telefonisch contact met hun huisarts.

Na de telefonische triage zal de huisarts deze patiënten met deze andere aandoeningen – denk aan acute buikklachten, wonden, verstuikingen, psychische problemen,… – in de praktijk op afspraak kunnen zien. De meeste huisartsen voorzien ook een aanpassing in hun agenda zodat er geen of minimaal contact is tussen de verschillende patiënten.

De gouden regel blijft dus:

Als je klachten hebt (welke klacht het ook mag zijn), bel je huisarts. Uitstel van telefonisch contact kan snel tot verergering van bepaalde ziekten leiden met een moeilijkere behandeling en langer herstel tot gevolg.