AADM behaalt de meeste stemmen bij de huisartsen

Deze middag maakte een deurwaarder de resultaten van de artsenverkiezingen bekend op het RIZIV. Dit in het bijzijn van vertegenwoordigers van de drie artsensyndicaten, waaronder dr. Roel Van Giel (mandataris AADM). In totaal trokken 20.903 artsen naar de digitale stembus, waarvan 8852 huisartsen en 12.051 specialisten. De Alliantie Artsenbelang – Domus Medica (AADM) kreeg daarbij de steun van 3387 huisartsen en 368 specialisten, wat zich vertaalt in twee zetels bij de huisartsen in de Nationale Commissie Artsen-Ziekenfondsen. AADM behaalt daarmee de meeste stemmen bij de huisartsen. 

Omwille van een aanpassing van de wettelijke regels voor deelname, was het enkele maanden geleden nog uiterst onzeker of de Alliantie Artsenbelang – Domus Medica (AADM) zou kunnen deelnemen aan de medische verkiezingen van 2023. Inmiddels zijn we zeven maanden verder en staat AADM er sterker dan ooit tevoren! AADM is tevreden met het verkiezingsresultaat en wil in de eerste plaats haar kiezers graag bedanken om massaal hun stem uit te brengen. Dankzij hen kan AADM de visie van de artsen de komende vijf jaar opnieuw vertegenwoordigen in het beleid. 

Met 38,26% behaalt de Alliantie Artsenbelang – Domus Medica de meeste stemmen bij de huisartsen, een stijging van maar liefst 1534 stemmen tegenover de vorige medische verkiezingen in 2018. Daarmee nemen ze de fakkel over van Het Kartel en wordt AADM het grootste syndicaat aan de kant van de huisartsen. Helaas kon AADM dit niet omzetten in een extra zetel in de medicomut, al hoeft dit geen domper te zijn op de feestvreugde. AADM is blij dat de huisartsen kiezen voor een beweging met een positieve kijk op de gezondheidszorg en dat de kiezers achter de visie ‘Huisarts 2030’ staan die Domus Medica eind vorig jaar lanceerde. 

Dr. Roel Van Giel (mandataris AADM): “Gedurende de campagne hebben we getracht om concrete oplossingen voor de verschillende uitdagingen in de gezondheidszorg te formuleren op een positieve, concrete manier. Dit slaat duidelijk aan bij de artsen. We zien dat de huisartsen vertrouwen hebben in ons project. We betreuren dat we geen extra zetel kunnen binnenhalen, maar we gaan met veel goesting verder aan de slag. AADM heeft een fantastisch team van medewerkers en artsenvertegenwoordigers die staan te popelen om ons project verder uit te werken.” 

Dr. Jeroen van den Brandt (voorzitter Domus Medica): “Het was een zware marathon. Het heeft weinig gescheeld of we konden zelfs niet deelnemen aan de start van de wedstrijd. We hebben veel hordes moeten nemen, maar onze leden hebben ons steeds meewind gegeven. Het is dankzij hun steun en vertrouwen dat we de finish hebben gehaald. We zijn dan ook blij met het resultaat en gaan met veel goesting en op een positieve manier verderwerken. Hierbij reiken we de hand uit naar de andere artsensyndicaten en willen we met hen in dialoog gaan om de komende jaren zoveel als mogelijk samen te kunnen wegen op het beleid.” 

AADM behaalde geen zetel bij de specialisten, maar met een verdubbeling van het aantal stemmen tegenover 2018 is er wel sprake van vooruitgang. Dr. Dieter Vercammen (voorzitter Artsenbelang): “Dit project is nog niet af, integendeel het is nog maar net begonnen. AADM heeft de eerste stenen gelegd en zal dit in de komende jaren verder uitbouwen. We geloven daarbij in de kracht van samenwerking tussen de wetenschappelijke verenigingen en de beroepsverenigingen, zoals Domus Medica meermaals bewezen heeft.” 

In totaal brachten bijna 21.000 artsen deze medische verkiezingen hun stem uit, wat overeenkomt met 35,3% van de stemgerechtigden. Hoewel dit tegenover 2018 een stijging is van ongeveer 11% in de participatiegraad, is dit nog steeds een minderheid van het totale aantal artsen. In een eerste analyse stellen we vast dat een deel van het werkveld andere prioriteiten heeft en dat ze de artsenvertegenwoordiging nog steeds als een ver-van-mijn-bedshow beschouwen. AADM wil dit samen met de andere artsensyndicaten en het RIZIV in de toekomst dieper bekijken. 

Dr. Roel Van Giel (AADM)
Dr. Jeroen van den Brandt (Domus Medica)
Dr. Dieter Vercammen (Artsenbelang)