800.000 Belgen hebben COPD en de helft weet het niet

Bij 400.000 mensen piepen de longen vandaag naar aandacht voor de longziekte COPD. Deze chronische longaandoening treft in België maar liefst 800.000 mensen, waarvan naar schatting bij de helft van deze patiënten de diagnose nog niet is gesteld.

Chronic Obstructive Pulmonary Disease 

COPD is een ongeneeslijke ziekte aan de luchtwegen. Deze chronische ziekte wordt veroorzaakt door vernauwende luchtwegen en de aftakeling van de longblaasjes waardoor de ademcapaciteit van patiënten geleidelijk afneemt. Hierdoor ontwikkelt men klachten, zoals kortademigheid, piepende longen, hoesten/slijmproductie en verzwakte spieren. Tabaksrook vormt de grootste boosdoener, maar ook luchtvervuiling, schimmels, giftige dampen, chemische stoffen, of het herhaaldelijk doormaken van infecties kunnen leiden tot COPD. Een besmetting met COVID-19 kan de situatie bovendien snel verslechteren. Ondanks de ernst van de ziekte is COPD vandaag nog redelijk onbekend bij het brede publiek. 

Sensibiliseringscampagne 

Om hier verandering in te brengen en naar aanleiding van World COPD Day (16 november), organiseerden de Belgian Respiratory Society (BeRS), COPD vzw en BPCO asbl op donderdag 10 november een sensibiliseringscampagne in Brussel-Centraal. Deze actie kreeg steun van een brede coalitie. Vanuit Domus Medica zetten we mee onze schouders onder dit initiatief, net zoals apothekersverenigingen APB en VAN en de Waalse huisartsenvereniging SSMG. Dit met financiële steun van Chiesi en AstraZeneca.

De hele dag konden reizigers zelf op een interactieve manier ontdekken hoe de ziekte onze longen aantast en wat de ernst is van de ziekte dankzij een grote installatie van piepende longen. Daarnaast werd er tijdens het officiële gedeelte in aanwezigheid van beleidsmakers, patiënten en andere stakeholders, duidelijk gemaakt waarom deze ziekte meer aandacht verdient en welke stappen we in de toekomst moeten zetten om de zorg voor patiënten te verbeteren. Nog de hele maand november zullen de banners ook blijven hangen in het station.

Vandaag komt de diagnose vaak te laat, waardoor 60% van de longcapaciteit al verloren is.  Vanuit Domus Medica steunen we deze actie daarom graag en sporen we mensen die last hebben van piepende longen of andere symptomen aan om contact op te nemen met hun huisarts. Aan de hand van een spirometrie kan de huisarts COPD snel en betrouwbaar vaststellen.