Er zijn drie belangrijke veranderingen!

 

1. Wijziging in vaccin én schema voor de vaccinatie tegen hepatitis B bij adolescenten:

Voor het eerste jaar secundair onderwijs wordt voor de vaccinatie tegen hepatitis B (HBV) overgegaan van drie dosissen pediatrisch vaccin (schema 0-1-6 maand) naar een schema met twee dosissen vaccin voor volwassenen (schema 0-6 maand): Engerix B 20µg/ml. Naargelang de vaccinatiestatus van de jongere kan volgend advies gegeven worden:

  • Wie nog geen enkele dosis HBV kreeg, kan gevaccineerd worden met twee dosissen Engerix B 20.
  • Wie één pediatrisch vaccin kreeg, krijgt bij voorkeur nog één pediatrisch vaccin 4 weken na de eerste dosis, waarna kan vervolledigd worden zoals hieronder vermeld.
  • Wie al twee pediatrische vaccins kreeg, krijgt nog één pediatrisch vaccin (zolang de voorraad strekt) of één dosis Engerix B 20.

Wel is er een vaccinatiemoment minder in het eerste jaar secundair onderwijs, wat de coverage kan verbeteren en meer ruimte biedt om eventueel (in de toekomst) HPV-vaccinatie systematisch aan te bieden.
Opgelet, het schema van 2 dosissen is enkel van toepassing voor adolescenten tot en met 15 jaar. Vanaf 16 jaar zijn 3 dosissen met het volwassen vaccin nodig.


2. Boostrix® ipv Tedivax pro Adulto in het 3e jaar secundair

Voor het derde jaar secundair onderwijs wordt vanaf nu systematisch gevaccineerd met Boostrix (dTpa). Dit is een vaccin tegen difterie, tetanus en pertussis voor adolescenten.
Deze vaccins zijn enkel voorzien voor het derde jaar secundair onderwijs, dus niet voor herhalingsinentingen bij volwassenen en ook niet voor inhaalvaccinaties.


3. Infanrix-IPV (IPV-DTPa) vervangt Tetravac in het eerste leerjaar van het lager onderwijs.


De nodige wijzigingen worden geactiveerd in Vaccinnet vanaf 2 januari 2009 zodat alle vaccinatoren vanaf dan de nieuwe vaccins kunnen bestellen.
Best gebruikt iedereen eerst de vaccins op uit de leveringen van 2008 vooraleer over te gaan tot de nieuwe vaccins.
Voor meer informatie: http://www.zorg-en-gezondheid.be/subMenuTabulation.aspx?id=7998