Medisch Psychologische Dag 2014

Inleiding

Niemand ontkent het nog: het internet en de computer, de nieuwe goden, zijn alomtegenwoordig.
De verbindingen, informatiebronnen en mogelijkheden lijken eindeloos.

‘De arts, de patiënt en het medicament’ was de titel van het eerste Medisch Psychologische Weekend (1970). Vijfenveertig jaar later zit de arts in de vierhoek ‘de arts, de patiënt, het medicament … en de computer’.

Druk op de knop en je vindt het nodige. e-Learning, e-Health, e-Cards, e-Loket, e-Book, e-Consult, e-Medicine: het klinkt allemaal ongelofelijk cool en hip. MyFamilyDoctor, MyCareNet: ze beloven onvoorwaardelijke gezondheid. The Internet of Things: het lijkt wel een never-ending story. Facebook, YouTube, LinkedIn, Twitter: ze kijken over de schouder mee.
Het net spint zich rondom ons, connecteert en controleert.

Wordt een mens gezonder door internet? Wordt de patiënt beter behandeld in tijden van digitalisering? Welke is de plaats van computer en internet in de arts-patiëntrelatie?

Wat als het web je leven en zekerheden naar de vernieling helpt? Welke gevaren schuilen om de hoek voor kwetsbare groepen? Wat als je onvoldoende centen of vaardigheden hebt om mee te surfen?

Naarmate het web uitbreidt, dringen zich een aantal ethische vragen op.

Vanuit een kritische sociologische, filosofische, psychologische, medische, ethische en praktijkgerichte hoek bekijken we de impact van het internet op de arts-patiëntrelatie en op
onze praktijkvoering.

Magda Wijns, namens de werkgroep Medisch Psychologische Dag