Tweedaagse training Chronische pijn in biopsychosociaal model - Regio Antwerpen

26 feb
Datum
26 februari 2022 09:00 – 16:00
Organisator
Andere organisatie
Adres

Domus Medica
Lange Leemstraat
187
2018 Antwerpen
België

bekijk in Google Maps
Prijs
Gratis
Accreditatie
Accreditatie voor artsen en kinesisten wordt aangevraagd
Inschrijven voor deze activiteit

Training in Chronische pijn - Regio Antwerpen 

Deze opleidingsmodule geeft eerstelijnsprofessionals binnen de gezondheidszorg de kans om hun kennis over chronische pijn te verhogen en zich te kwalificeren voor het geven van Neurofysiologische pijneducatie (PNE) aan patiënten met (chronische) pijn.

Eerstelijnszone Antwerpen Centrum werd geselecteerd als pilootzone. Eerstelijnsprofessionals uit regio Antwerpen krijgen dus een unieke kans om deze training als eersten en gratis te volgen!

Wat?

De training geeft inzicht in volgende thema’s:

  1. Beter begrip van acute en chronische pijn, in een biopsychosociaal perspectief
  2. Beoordeling van (chronische) pijnpatiënten
  3. Integreren van hedendaagse neurofysiologische pijneducatie in de klinische redenering bij patiënten met chronische pijn
  4. Het maken van patiëntgerichte en patiënt specifieke strategieën voor subacute en chronische pijnpatiënten
  5. Inzicht in de rol van hulpverleners in een multidisciplinair perspectief

De training is evidence based en goedgekeurd door een multidisciplinair expertenpanel.

Meer gedetailleerde info over de inhoud van het programma wordt bezorgd na inschrijving of kan opgevraagd worden via sanne@elzacentrum.be.

Voor wie?

De training is gericht op (huis)artsen, psychologen, kinesitherapeuten, ergotherapeuten, (thuis)verpleegkundigen, tandartsen, apothekers en verzorgenden binnen de thuiszorg.

Ben je werkzaam in een woonzorgcentrum ? Dan is deze opleiding zeker ook iets voor jou!

Accreditering is aangevraagd voor artsen, apothekers en kinesitherapeuten.

Sprekers?

De training wordt gegeven door experts vanuit de onderzoeksgroep Pain in Motion in samenwerking met lokale experts in chronische pijn.

  • Margot De Kooning, doctor in de revalidatiewetenschappen en kinesitherapie - werkervaring als kinesitherapeute en docente, focus op chronische pijn patiënten
  • Leen Vermeulen, huisarts en integratief psychotherapeut - werkervaring als arts en psychotherapeute bij Geneeskunde voor het volk Hoboken, begeleidt groepen pijnpatiënten
  • Veerle Van Hoestenberghe, kinesitherapeute - werkzaam als kinesitherapeute in multidisciplinair pijncentrum ZNA Hoge Beuken

Praktisch?

Deze gratis training bestaat uit 2 e-learnings (telkens 1u) en 2 fysieke trainingsdagen (telkens 6u). De e-learnings moeten op zelfstandige basis gevolgd worden (1 voorafgaand aan elke fysieke trainingsdag). De fysieke trainingsdagen zijn zeer praktijkgerichte vaardigheidstrainingen in kleine groep.

De fysieke trainingsdagen gaan door in de congresruimte van Domus Medica (Lange Leemstraat 187 2018 Antwerpen). Er wordt voldoende pauze en een maaltijd voorzien.

Je schrijft in voor een module. Dit wil zeggen dat je je engageert om 2 volledige trainingsdagen aanwezig te zijn en de e-learnings op zelfstande basis te volgen.

Modules zullen pas doorgaan wanneer er minstens 20 deelnemers zijn ingeschreven.

Data en inschrijven?

  • Module 1
    • Dinsdag 22/02/2022 en dinsdag 29/03/2022
    • Lesuren: 13u30 tot 20u30
    • Klik hier om in te schrijven
  • Module 2
    • Vrijdag 25/02/2022 en vrijdag 25/03/2022
    • Lesuren: 9u tot 16u
    • Klik hier om in te schrijven
  • Module 3
    • Zaterdag 26/02/2022 en zaterdag 26/03/2022
    • Lesuren: 9u tot 16u
    • Klik hier om in te schrijven

Kader

Vanuit de federale overheidsdienst Volksgezondheid werd een onderzoeksproject rond de implementatie van Belgische aanbevelingen voor de behandeling van chronische pijn uitbesteed aan een consortium van partners. Binnen dit consortium vallen volgende partijen: Vrije Universiteit Brussel in samenwerking met Université de Liège, Universiteit Ghent, Universiteit Antwerpen en Université Catholique de Louvain (gezamenlijk onder de internationale onderzoeksgroep Pain in Motion), La Société Scientifique de Médecine Générale (SSMG) en Domus Medica.

Binnen dit project werd een opleidingsmodule ontwikkeld die eerstelijnsprofessionals binnen de gezondheidszorg de kans geeft om hun kennis over chronische pijn te verhogen en hen te kwalificeren voor het geven van Neurofysiologische Pijneducatie (PNE) aan patiënten met (chronische) pijn.

Eerstelijnszone Antwerpen Centrum werd geselecteerd als pilootzone. Eerstelijnsprofessionals uit regio Antwerpen krijgen dus een unieke kans om deze training als eersten en gratis te volgen!