Tweedaagse training chronische pijn in biopsychosociaal perspectief - regio Brussel

19 feb
Datum
19 februari 2022 09:00 – 16:00
Organisator
In samenwerking met Domus Medica
Adres

SSMG
Zwitserlandstraat 8
1060 Sint-Gillis
België

bekijk in Google Maps
Prijs
Gratis
Accreditatie
Accreditatie voor artsen en kinesisten wordt aangevraagd

Training in Chronische pijn - Regio Brussel

Info

De inschrijvingen voor deze opleiding werden afgesloten. 

Deze opleidingsmodule geeft eerstelijnsprofessionals binnen de gezondheidszorg de kans om hun kennis over chronische pijn te verhogen en zich te kwalificeren voor het geven van Neurofysiologische pijneducatie (PNE) aan patiënten met (chronische) pijn.

Brussel Hoofdstad en de omliggende gemeenten zijn naast Antwerpen en Namen geselecteerd als pilootzone. Eerstelijnsprofessionals uit deze regio krijgen de unieke kans om deze training gratis te volgen!

Voor wie?

Deze training is gericht op (huis)artsen, psychologen, kinesitherapeuten, ergotherapeuten, (thuis)verpleegkundigen, tandartsen, apothekers en verzorgenden binnen de thuiszorg in regio Brussel. Ben je werkzaam in een woonzorgcentrum ? Dan is deze opleiding zeker ook iets voor jou! 

Praktisch?

Deze gratis training bestaat uit 2 e-learnings (telkens 1u) en 2 fysieke trainingsdagen (telkens 6u). De e-learnings moeten op zelfstandige basis gevolgd worden (1 voorafgaand aan elke fysieke trainingsdag). De fysieke trainingsdagen zijn zeer praktijkgerichte vaardigheidstrainingen in kleine groep.

De fysieke trainingsdagen vinden plaats bij SSMG (Zwitserlandstraat 8, 1060 Sint-Gillis). Er wordt voldoende pauze en een maaltijd voorzien.

Data en inschrijven?

Je schrijft je in voor de volledige training gespreid over twee dagen

  • Deel 1: Zaterdag 19/02/2022 Lesuren: 9u tot 16u
  • Deel 2: Woensdag 30/03/2022 Lesuren: 13.30u tot 20.30u

Wat?

De training geeft inzicht in volgende thema’s:

  • Beter begrip van acute en chronische pijn, in een biopsychosociaal perspectief
  • Beoordeling van (chronische) pijnpatiënten
  • Integreren van hedendaagse neurofysiologische pijneducatie in de klinische redenering bij patiënten met chronische pijn
  • Het maken van patiëntgerichte en patiënt specifieke strategieën voor subacute en chronische pijnpatiënten
  • Inzicht in de rol van hulpverleners in een multidisciplinair perspectief

De training is evidence based en goedgekeurd door een multidisciplinair expertenpanel.

Sprekers?

De training wordt gegeven door experts vanuit de onderzoeksgroep Pain in Motion in samenwerking met lokale experts in chronische pijn.

  • Margot De Kooning, doctor in de revalidatiewetenschappen en kinesitherapie - werkervaring als kinesitherapeute en docente, focus op chronische pijn patiënten
  • Leen Vermeulen, huisarts en integratief psychotherapeut - werkervaring als arts en psychotherapeute bij Geneeskunde voor het volk in Brussel en Hoboken, begeleidt groepen pijnpatiënten

Kader

Vanuit de federale overheidsdienst Volksgezondheid werd een onderzoeksproject rond de implementatie van Belgische aanbevelingen voor de behandeling van chronische pijn uitbesteed aan een consortium van partners. Binnen dit consortium vallen volgende partijen: Vrije Universiteit Brussel in samenwerking met Université de Liège, Universiteit Ghent, Universiteit Antwerpen en Université Catholique de Louvain (gezamenlijk onder de internationale onderzoeksgroep Pain in Motion), La Société Scientifique de Médecine Générale (SSMG) en Domus Medica.

Binnen dit project werd een opleidingsmodule ontwikkeld die eerstelijnsprofessionals binnen de gezondheidszorg de kans geeft om hun kennis over chronische pijn te verhogen en hen te kwalificeren voor het geven van Neurofysiologische Pijneducatie (PNE) aan patiënten met (chronische) pijn.

Vragen? 

Contacteer emy.kool@domusmedica.be