Train-the-trainer MFO ‘Rationeel gebruik van benzodiazepines’ - Antwerpen

07 okt
Datum
7 oktober 2020 19:30 – 21:30Toevoegen aan kalender 2020-10-07 17:30:00 2020-10-07 19:30:00 Title Description Location Domus Medica jarne@3sign.com Europe/Brussels public
Organisator
In samenwerking met Domus Medica
Adres

Domus Medica vzw
Lange Leemstraat 187
Vergaderzaal 2e verdieping
2018 Antwerpen
België

bekijk in Google Maps
Prijs
Gratis, maar inschrijven verplicht
Accreditatie
Accreditatie in aanvraag voor huisartsen en apothekers
Inschrijven voor deze activiteit

Inhoud

Het doel van dit MFO (medisch-farmaceutisch overleg) is om lokaal afspraken te maken tussen de huisartsen en apothekers om gebruik van slaapmiddelen te verminderen. Er dienen duidelijke afspraken te worden gemaakt omtrent aanpak van opstart en afbouw van benzodiazepines alsook over de manier waarop de patiënt kan gemotiveerd worden. Niet-medicamenteuze adviezen moeten steeds als een eerste optie worden beschouwd en opstart van benzodiazepines als laatste hulpmiddel. Afbouwen van chronisch benzodiazepinegebruik is niet evident maar zeker mogelijk. Het is belangrijk dat de apotheker en huisarts hier nauw in samenwerken en hetzelfde verhaal naar de patiënt brengen. Enkel op deze manier is succes mogelijk en kunnen we het benzodiazepinegebruik in ons land terugdringen.

Pakket kan worden geraadpleegd op website RIZIV.

Het MFO omvat 2 grote luiken:

 • Rationeel gebruik van benzodiazepines: aanreiken van gepaste, niet-medicamenteuze alternatieven en interventies teneinde tot een rationeel voorschrijven en afleveren van benzodiazepines te komen.
 • Aanpak van chronisch benzodiazepinegebruik: aanreiken van interventies en tools voor de afbouw van chronisch benzodiazepinegebruik.

Nadat u deze train the trainer (TTT) sessie gevolgd heeft kan u lokaal een MFO organiseren rond dit thema:

 • Lesgevers TTT : duo huisarts-psycholoog met ervaring in het thema. Auteur van het pakket zal ook steeds aanwezig zijn voor de nodige input en ondersteuning.
 • Benzodiazepines zijn een moeilijk thema om lokale artsen en apothekers te overtuigen om effectief met dit thema aan de slag te gaan. Naast praktische en theoretische info is het luikje motivationele gespreksvoering dan ook een belangrijk item tijdens de TTT.
 • Enkel huisartsen en apothekers die de TTT hebben gevolgd mogen nadien MFO’s rond dit thema modereren (indien u een lokaal MFO organiseert kan u in totaal 2500 euro subsidie aanvragen bij het RIZIV, waarvan 500 euro voor de spreker(s) die de train-the-trainer sessie gevolgd heeft.

Data

 • Sint-Martens-Latem 17/09/2020 (20h-22h) : Hanne Creupelandt (psychologe), Dr. Joke Pauwelyn (huisarts) en apr. Carolien Bogaerts
 • Antwerpen 7/10/2020 (19h30-21h30) : Evelien De Kempeneer (psychologe), Dr. Bea Vermeyen (huisarts) en apr. Carolien Bogaerts
 • Leuven 8/10/2020 (12h30-14h30) : Dr. Gabie Thys (huisarts), Jolien Delbeke (psychologe) en apr. Carolien Bogaerts

Organisator

KOVAG in samenwerking met Domus Medica

Locatie

 • Sint-Martens-Latem: Kovag - Kortrijksesteenweg 157, 9830 Sint-Martens-Latem
 • Antwerpen: Domus Medica vergaderzaal, 2e verdieping; Lange Leemstraat 187, 2018 Antwerpen
 • Leuven: BAF - Kon. Leopold-I-straat 24, 3000 Leuven 

Prijs

Gratis, maar inschrijven verplicht - Drank en broodjes worden voorzien

Accreditatie

Accreditatie in aanvraag voor huisartsen en apothekers

Inschrijving

Via dit formulier