Pro-actieve en protocollaire opvolging van patiënten met diabetes in de huisartsenpraktijk: hoe begin je eraan?

06 feb
Datum
6 februari 2024 13:30 – 17:30
Organisator
In samenwerking met Domus Medica
Adres

Artevelde Hogeschool - Campus Kantienberg
Voetweg 66
9000 Gent
België

bekijk in Google Maps
Prijs
350 euro voor de drie sessies
Accreditatie
Accreditatie is in aanvraag
Inschrijven voor deze activiteit

Na deze vormingsreeks ben je terug bij over het topic diabetes en heb je een plan van aanpak en een aanzet om de groep diabetespatiënten in de huisartsenpraktijk pro-actief op te volgen of de huidige opvolging in je praktijk te verbeteren.

U wordt gestimuleerd om met de inzichten aan de slag te gaan in de praktijk en het voltallige team. We maken ruimte voor het stellen van vragen, delen van tips en inspirerende voorbeelden. Elke sessie bevat een informatief deel en een interactief deel.

 • Sessie 1: zorgsystemen en vernieuwing in het starttraject +getuigenis van praktijken die een kwaliteitsverbeterend project uitgewerkt hebben rond diabetes.
 • Sessie 2: recentste inzichten op vlak van medicatie voor diabetes type 2 + deel 1 kwaliteitsverbeterend project opzetten rond diabetes, hoe eraan beginnen?
 • Sessie 3: huisartsenbarometer diabetes + reflectie kwaliteitsverbeterend project opzetten en hoe nu verder in eigen praktijk.

Inhoud

Inhoud Sessie 1:

U krijgt een update over de zorgsystemen en de recente wijzigingen in het starttraject en hoe je daar mee aan de slag kan in uw praktijk. U krijgt een zicht op wat er aan tools bestaat rond diabetes en wat deze kunnen betekenen voor uw praktijk. Daarnaast krijgt u een idee over hoe u een kwaliteitsverbeterend project rond diabetes kan opzetten of waar mogelijkheden liggen om de huidige aanpak te verbeteren. Praktijken die reeds aan de slag gingen met deze methodiek vertellen hoe het bij hen verliep en geven tips en trics.

U krijgt een opdracht mee om hier mee aan de slag te gaan in uw eigen praktijk.

Inhoud Sessie 2:

U krijgt de recentste inzichten mee over de behandeling van diabetes en de aanpak van diabetes in de eerste lijn. In deze sessie wisselen we ervaringen uit tussen de deelnemers over waar ze op botsen in het uitwerken van het kwaliteitsverbeterend project en zoeken we samen naar oplossingen.

U krijgt een opdracht mee om met de nieuwe inzichten aan de slag te gaan in uw eigen praktijk en de opgedane kennis mee te nemen naar het interdisciplinaire team binnen uw praktijk.

Inhoud Sessie 3:

Je krijgt informatie over de huisartsenbarometer diabetes en wat dit kan betekenen voor uw praktijk. In deze sessie wisselen we opnieuw ervaringen uit tussen de deelnemers over waar ze op botsen in het uitwerken van een plan van aanpak en krijgt u tips van ervaringsdeskundigen. We bekijken wat de volgende stappen kunnen zijn om te komen tot een pro-actieve aanpak in uw praktijk.

Programma

Sessie 1 

Datum: 6/02/2024

 • 13u30-15u30: U krijgt een update over de zorgsystemen en de recente wijzigingen in het starttraject en hoe dit in het GMD wordt geïntegreerd. U krijgt een zicht op wat er aan tools bestaat rond diabetes en wat deze kunnen betekenen voor uw praktijk (ism diabetesliga)
 • 15u30-17u30: getuigenis van praktijk die protocollaire opvolging van patiënten met diabetes opgezet hebben in hun praktijk

Sessie 2 

Datum:  7/3/2024

 • 13u30-15u30: Wat zijn de recentste inzichten rond diabetes op vlak van medicatie (Dr Nobels)
 • 15u30-17u30: Hoe begin je aan de protocollaire opvolging van patiënten met diabetes in de huisartsenpraktijk of waar liggen kansen om de huidige aanpak om te verbeteren? We maken tijd voor vragen en uitwisselen van tips en zoeken samen naar oplossingen.

Sessie 3 

Datum:  25/04/2024

 • 13u30-15u30: Wat is de huisartsenbarometer? Hoe kan de huisartsenbarometer diabetes u helpen in het opvolgen van de groep diabetespatiënten in de praktijk?
 • 15u30-17u30: reflectie over hoe verder met aanpak van diabetes en hoe nu verder in de praktijk.

Doelgroep

Praktijkverpleegkundigen die hun kennis rond diabetes willen bijspijkeren en samen met de huisarts een pro-actieve aanpak voor patiënten met diabetes willen uitbouwen in de praktijk. De huisarts volgt minimaal 4u mee.

Lesgevers

Deze vorming wordt georganiseerd met medewerking van Domus Medica en de Diabetesliga. Sprekers zijn (praktijk)verpleegkundigen of huisartsen of mensen uit het werkveld met kennis en expertise ter zake.

Praktische informatie

WANNEER?

 • Dinsdag 6 februari 2024
 • Donderdag 7 maart 2024
 • Donderdag 25 april 2024

Telkens van 13.30u tot 17.30u

WAAR?

Campus Kantienberg
Voetweg 66, 9000 Gent 

KOSTPRIJS

350 euro voor de drie sessies. Prijs is voor praktijkverpleegkundige en huisarts samen. De huisarts volgt minimaal 4u mee om een gedragen resultaat in de praktijk te bekomen.

Deze vorming bouwt aan de competenties rond populatiegerichtheid, zorgcoördinatie en geïntegreerde samenwerking en voldoet dus aan de criteria van Impulseo en de bijkomende premie.

Accreditatie is in aanvraag.

Inhoudelijke vragen

Vanessa Gauwe, coördinator postgraduaat ‘Verpleegkundige in de huisartsenpraktijk’
vanessa.gauwe@arteveldehs.be

Praktische vragen

Lieselot Heiden
arteveldeacademy.gezondheidenzorg@arteveldehs.be