Mindfulness training voor zorgverleners

27 mrt
Datum
27 maart 2019 20:00 – 22:00Toevoegen aan kalender 2019-03-27 19:00:00 2019-03-27 21:00:00 Title Description Location Domus Medica jarne@3sign.com Europe/Brussels public
Organisator
Andere organisatie
Adres

ToBe Kempen
Hendrik Consciencestraat 20
2300 Turnhout
België

bekijk in Google Maps
Prijs
250 €, voor de volledige reeks van 6 lessen + 1 terugkomsessie
Inschrijven voor deze activiteit

Geachte collega’s, beste zorgverleners,

Graag wil ik u bij deze uitnodigen voor de cursus mindfulness training voor zorgverleners die start op woensdag 27 maart. Wellicht is het concept mindfulness u reeds bekend, het is alomtegenwoordig. In een notedop: mindfulness training is een oefening in leren omgaan met alles wat zich in het leven aandient. Ook als dat stress, emoties en spanning is. In mindfulness training leren we middels verschillende soorten oefeningen hoe we de rust en helderheid in onszelf kunnen opzoeken en bewaren door met een milde open niet-oordelende aandacht te kijken naar wat er nu is.

Waarom nu specifiek voor zorgverleners?
Artsen en andere zorgverleners zijn betrokken, bevlogen en hebben een grote inzet. Ze werken vaak onder druk en voelen grote verantwoordelijkheid om patiënten te helpen en hun werk veilig, correct en naar tevredenheid van alle partijen uit te voeren.
Door hun maatschappelijke positie worden zij bovendien vaak als rolmodel gezien.
Mindfulness is een goede manier om ondanks deze druk weer gemakkelijk tot zichzelf kunnen komen en hun rol op ontspannen wijze kunnen vervullen. Thema’s als veiligheid, voorkomen van fouten en grenzen zijn daarvan belangrijke aspecten.

Door gebrek aan aandacht (niet te zien, selectief blind of doof te zijn, geen open geest te hebben en niet aanwezig te zijn), neemt het risico op fouten toe.
In de zorg hebben we soms te maken met heftige situaties en emoties. Het feit dat alle deelnemers deze wereld goed kennen, biedt de veiligheid om moeilijke zaken te kunnen delen, juist omwille van de herkenbaarheid.

We gaan vaak over grenzen zonder dat in de gaten te hebben, we worden er zelfs toe aangemoedigd in deze maatschappij. Mensen zetten zichzelf onder druk en laten zich onder druk zetten. De drukte van het leven zorgt voor een soort bewustzijnsvernauwing waarin veel onzichtbaar blijft. In mindfulness leren we bereid te zijn om echt te kijken.

Mindfulness oefenen is een radicale daad van geestelijke gezondheid. Het maakt de weg vrij voor leren en groeien.

Ik hoop u daar te mogen begroeten? Bel me gerust als u meer wil weten.

Met vriendelijk groet,

Martine Schrage

De training bestaat uit 7 bijeenkomsten van 2 uur, waarvan de eerste 6 gespreid over de 8 weken, en een terugkomsessie die je vrij kunt kiezen uit het aanbod.
Bij de training hoort een werkboek.

TRAINER
Martine Schrage, huisarts bij praktijk Viane en mindfulness trainer opgeleid door Edel Maex, UZA, Antwerpen

START
vanaf woensdag 27 maart, 20-22 uur

LESDATA
27/3, 3/4, 24/4, 8/5, 15/5, 22/5

INFO
www.tobe-kempen.be klik door naar disciplines, mindfulness

WAAR
ToBe Kempen, Hendrik Consciencestraat 20, Turnhout (parking Muylenberg)

PRIJS
250 €, voor de volledige reeks van 6 lessen + 1 terugkomsessie

INSCHRIJVING
via martine.schrage@tobe-kempen.be of telefonisch via 0471 20 46 70