Het grote euthanasie debat

21 mrt
Datum
21 maart 2020 09:00 – 13:00Toevoegen aan kalender 2020-03-21 08:00:00 2020-03-21 12:00:00 Title Description Location Domus Medica jarne@3sign.com Europe/Brussels public
Organisator
Andere organisatie
Adres

Hotel Van der Valk
Rode Kruisplein 1-4
2800 Mechelen
België

bekijk in Google Maps
Prijs
20 Euro
Accreditatie
Accreditering ethiek wordt aangevraagd
Inschrijven voor deze activiteit

De enorme belangstelling voor het euthanasieproces gaat veel verder dan de uitspraak in een concrete casus en zal vermoedelijk nog lang nazinderen. Onafgezien van de politieke impact ligt een weerslag op de medische praktijk in de lijn der verwachtingen.

Vandaar dat de geneeskundige kring Dodoens u graag de eventuele consequenties voor artsen zou willen toelichten. Gezien de complexe problematiek is het aangewezen deze niet alleen vanuit medisch maar ook vanuit filosofisch en juridisch oogpunt te bekijken.

De moderator van het debat is professor Herman Nys, emeritus hoogleraar Medisch Recht en

gewezen directeur van het Centrum voor Biomedische Ethiek en Recht te Leuven.

Als inleiders voor de discussie spreken achtereenvolgens:

  • Evelien Delbeke, advocaat, gastprofessor UA, auteur van het standaardwerk Juridische aspecten van zorgverlening bij het levenseinde en op het proces aanwezig als lid van het team Vermassen.
  • Lucas Ceulemans, equipe-arts van het Pallia;ef Netwerk Mechelen die vele artsen bijstond en adviseerde en recent voorzitter werd van de Ethische Commissie vzw Emmaüs, Mechelen.
  • Erik Thys, psychiater verbonden aan UPC KU Leuven en PSC St Alexius Elsene, bekend door zijn psycho-educatieve strips over psychiatrische aandoeningen en getuige op het euthanasieproces.
  • Ivo Uyttendaele, psychiater en gewezen ondervoorzitter van de Nationale Raad van de Orde en auteur van “De Wetstrijd “met een hoofdstuk over de praktijk van euthanasie in België en Nederland.
  • Valerie Van Peel, licentiaat communicatiewetenschappen, Eerste Ondervoorzitter van de Kamer van Volksvertegenwoordigers, die ook de ethische dossiers in de Commissie Volksgezondheid en Gelijke Kansen opvolgt.
  • Professor Sigrid Sterckx, hoogleraar Vakgroep Wijsbegeerte en Moraalwetenschappen, Centrum voor Ethiek en Moraalwetenschappen, Universiteit Gent en aanwezig op het euthanasieproces.

inschrijvingsformulier: https://www.dodoens.be/kalender/form/717/het-grote-euthanasie-debat/

Accreditering ethiek wordt aangevraagd

Deelname: 20 euro
BE 03 4061 0826 9184 BIC KREDBEBB geneeskundige kring Dodoens vzw

secretariaat@dodoens.be https://www.dodoens.be

Dit bedrag wordt terugbetaald aan de ingeschreven aanwezige Dodoensleden

Inlichtingen: dr. B. Mortelmans bmortelmans@icloud.com