Cervixkankerscreening

Baarmoederhalskanker wordt veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV) dat wordt overgedragen door seksueel contact. Dit virus veroorzaakt bij sommige personen letsels die kunnen veranderen in kanker wanneer ze niet worden behandeld. Het uitstrijkje en het vaccin tegen baarmoederhalskanker zijn onmisbaar in de strijd tegen deze ziekte (bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker). Literatuur leert ons dat vroegtijdig opsporen gezondheidswinst oplevert en mede daarom startte de Vlaamse overheid vanaf 1 juni 2013 met een bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker.

 

Richtlijn

Ter ondersteuning van de huisarts ontwikkelende Domus Medica met steun van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid de richtlijn cervixkankerscreening (2011). 

Richtlijn Cervixkankerscreening 

Themadossier 

Uitgebreide informatie rond de wetenschappelijke onderbouwing en praktijkinstrumenten voor de opsporing van cervixkanker en de opvolging van de resultaten vindt u terug in het themadossier cervixkankerscreening.

Themadossier Cervixkankerscreening 

LOK Cervixkankerscreening: Aanpak in de huisartsenpraktijk

Deze LOK maakt aan de hand van casussen duidelijk hoe je cervixkanker best opspoort en resultaten opvolgt. Hij introduceert het Vlaams bevolkingsonderzoek naar de opsporing van cervixkankers en welke rol de huisarts daar in speelt.

LOK Cervixkankerscreening

Publicatie datum
02 okt 2018
Revisiedatum
15 dec 2021