De Hoge Gezondheidsraad (HGR) zet de puntjes op de i inzake alcoholgebruik: tien eenheden per week is het maximum. Minister De Block kondigt aan haar alcoholplan verder te zetten.

Ongeveer een jaar geleden vroeg minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) de Hoge Gezondheidsraad om een richtlijn uit te werken voor ‘low-risk alcohol drinking’. De minister wenste van de Hoge Gezondheidsraad (HGR) een “eenduidige boodschap zodat de burgers de aan alcoholgebruik verbonden risico’s voor de gezondheid zouden kennen en in staat zouden zijn om hun gebruik aan te passen”. De HGR formuleerde daarom een aantal hoofdaanbevelingen die gelden voor de volledige populatie en een aantal specifieke aanbevelingen voor wie toch alcohol wil drinken..

De HGR raadt aan om in elk geval het alcoholgebruik te beperken omdat alcoholconsumptie altijd een impact heeft op de gezondheid. Voor de leeftijd van 18 jaar is alcohol sowieso uit den boze. Daarna moet het aantal alcoholeenheden per week beperkt worden tot maximaal tien en dat gespreid over een aantal dagen. Bovendien wordt aangeraden om verschillende alcoholvrije dagen per week in te lassen. Als standaardalcoholeenheid geldt een glas bier (5%) van 25 cl, een glas wijn (12%) van 10 cl, een glas aperitief (25%) van 5 cl en een glas sterke drank (35%) van 3,5 cl.

Om het drinkgedrag te wijzigen, raadt de HGR de overheid aan om diverse maatregelen te nemen gaande van een verhoging van taxen en accijnzen over een verbod op alcoholverkoop in benzinestations en nachtwinkels, tot de verplichting aan horeca-instellingen om gratis water aan de klant aan te bieden. De HGR stelt ook voor om de functie en titel van gediplomeerde alcoholoog te erkennen. Deze opleiding bestaat momenteel al in Franstalig België, maar nog niet in Vlaanderen.

In een eerste reactie op de aanbevelingen van de HGR, zegt minister De Block de bezorgdheid over de schadelijke gevolgen van alcohol te delen. “Het is goed dat er een richtlijn is die mensen doet nadenken over hun alcoholconsumptie. Ik ben ze als huisarts vaak genoeg tegengekomen”, zegt De Block. Dat betekent echter niet dat ze zich in alle aanbevelingen kan vinden. “Verbieden om te verbieden, is niet de oplossing. Niet iedereen die al eens een fles wijn of een pintje koopt in een nachtwinkel is een probleemdrinker of toekomstig alcoholist. We moeten daar ernstig in blijven. We moeten vooral het problematisch gebruik aanpakken.”

Vorig jaar stelde Maggie De Block een eigen alcoholplan op omdat de gesprekken hierover met de deelstaten – die verantwoordelijk zijn voor preventie – op niets uitdraaiden. Momenteel bespreekt de regering bijvoorbeeld de aanpassing van de wetgeving op de verkoop van alcohol aan minderjarigen. De minister is vastberaden haar alcoholplan verder te zetten.


Zie ook: Risico’s van alcoholgebruik (HGR 9438) (mei 2018) op de website van de HGR.