Van vandaag tot dinsdag 26 juni vinden de vierjaarlijkse artsenverkiezingen plaats. Net als vier jaar geleden dingen er drie syndicaten naar de stem van de artsen: AADM, Bvas en het Kartel.

De geschiedenis van de medische artsenverkiezingen kent een woelig verloop. Het had heel wat voeten in de aarde alvorens de overheid überhaupt syndicale artsenverkiezingen wilde organiseren. De eerste paar verkiezingen waren een tweestrijd tussen Bvas en het Kartel. Pas vier jaar geleden kwam er met AADM, de afkorting van Alliantie Artsenbelang – Domus Medica – een derde speler op de proppen. Ook dit jaar zijn dit de drie syndicaten die de stem van de artsen vragen. Aan de hand van de verkiezingsuitslag wordt niet alleen de samenstelling van de medicomut bepaald, maar ook de samenstelling van verschillende andere comités in de schoot van het Riziv.

Een nieuwigheid van deze verkiezingen is dat uw stem uitsluitend via digitale weg kan worden uitgevoerd. Een stem dient uitgebracht te worden op de website van het Riziv. Het volstaat te klikken op de link Medische verkiezingen 2018 links op de homepagina. Om effectief te stemmen, moet u beschikken over een elektronische identiteitskaart, de Itsme-toepassing op uw smartphone en een federale gebruikersnaam en wachtwoord dat samen met een beveiligingscode werd aangemaakt op uw mobiele toestel (Time-based One-Time Password). De authenticatiemiddelen zijn nodig om na te gaan of u op de kiezerslijst staat. Voorts hebt u een stemtoken nodig, een reeks van elf alfanumerieke tekens die overeenstemmen met een uniek en anoniem stemrecht. Bij het bevestigen van uw stem zal de internettoepassing u vragen die code in te tikken. Het Riziv heeft gisteren de brieven met de nodige gegevens verstuurd. Zo gauw u deze brief hebt, kan u dus uw stem uitbrengen.


Zie ook: Alles over de verkiezingen op de website van het Riziv