Tijdens de maand mei richten de Vlaamse overheid en het Centrum voor Kankeropsporing de schijnwerpers op het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker.

De Vlaamse overheid organiseert en financiert vier bevolkingsonderzoeken waarvan er zich drie op kanker richten: borstkanker, baarmoederhalskanker en dikkedarmkanker. Het vierde bevolkingsonderzoek is gericht op de opsporing van elf aangeboren aandoeningen bij pasgeborenen. Het bevolkingsonderzoek borstkanker is gericht op vrouwen tussen 50 en 69 jaar, dat naar baarmoederhalskanker op vrouwen tussen 25 en 64 jaar. Het bevolkingsonderzoek dikkedarmkanker richt zich op mensen tussen 55 en 74 jaar.

Tijdens de maand mei wordt onder meer door middel van reclamespots op de regionale televisiezenders aandacht gevraagd voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Dat geeft vrouwen van 25 tot 64 jaar de kans om driejaarlijks een uitstrijkje te laten nemen met als kostprijs enkel de raadpleging bij de huisarts of de gynaecoloog. Het bevolkingsonderzoek werd opgestart in juni 2013.


Zie ook: De website van Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker.