De twintig jaar oude voedingsdriehoek werd begin deze week bij het oud papier gezet. Het Vlaams Instituut voor Gezond Leven publiceerde immers twee nieuwe driehoeken die drastisch afwijken van de voorgaande.

Concreet pakte het Vlaams Instituut voor Gezond Leven deze week uit met zowel een voedingsdriehoek als een bewegingsdriehoek. Wat meteen opvalt: de driehoek staat op zijn kop met bovenaan de voedingsmiddelen die het meest een positief effect hebben op je gezondheid. Dat zijn met name groenten en fruit, volle granen, peulvruchten en noten. Op een tweede niveau staan producten die je al wat minder nodig hebt: vis, gevogelte, melkproducten en eieren. Onderaan staan de voedingsproducten die je voor je gezondheid beter al eens links laat liggen: vlees en verzadigde vetten. Nog een nieuwigheid is een rode bol naast de driehoek met daarin te mijden voedingswaren: snoep, zout, alcohol, enzovoort.

GL voedingsdriehoek

Bij de samenstelling van de voedingsdriehoek baseerde het Vlaams Instituut voor Gezond Leven zich uiteraard op de meest recente wetenschappelijke kennis. Het wil echter ook richtlijnen geven die realistisch zijn en dus voor iedereen haalbaar. “Het resultaat is een realistisch en duurzaam model dat perfect past in de Vlaamse eetcultuur”, slaat het instituut zich op de borst. Drie uitgangspunten stonden aan de basis van de driehoek:

 1. Eet in verhouding meer plantaardige dan dierlijke voeding
 2. Vermijd ultrabewerkte voeding zoveel mogelijk
 3. Verspil geen voeding en matig je consumptie

Deze drie basisprincipes vertalen zich op hun beurt in tien tips voor een gezond leven:

 1. Neem plantaardige producten als basis voor elke maaltijd: plantaardige voedingsmiddelen die niet of weinig bewerkt zijn, bieden het meeste gezondheidsvoordeel.
 2. Beperk je inname van dierlijke producten: vlees, kaas en andere dierlijke producten moeten niet volledig van het menu geschrapt worden, maar kleinere porties volstaan.
 3. Drink vooral water: water is de beste dorstlesser, maar ook thee en koffie zonder suiker zijn goede alternatieven.
 4. Kies zo weinig mogelijk voor ultrabewerkte producten: producten als snoep, koekjes en chips hebben geen meerwaarde voor je lichaam.
 5. Varieer en zoek alternatieven: eet bijvoorbeeld elke dag een andere seizoensgroente.
 6. Eet op vaste tijdstippen en samen met anderen: het is een manier om te veel tussendoortjes te vermijden. Door samen te eten, kunnen ouders het goede voorbeeld geven aan hun kinderen.
 7. Eet bewust en met mate: zit aan tafel, eet langzaam en geniet ervan.
 8. Pas je omgeving aan: leg bijvoorbeeld fruit goed zichtbaar in de keuken en ban snoep en koekjes in de auto of op kantoor.
 9. Werk stapsgewijs: je hele eetpatroon van de ene dag op de andere omgooien, is geen goed idee.
 10. Geniet van wat je eet: laat eten ook en vooral een feest blijven en gun jezelf af en toe een minder gezonde uitspatting.

De tweede driehoek van het Vlaams Instituut voor Gezond Leven wil de mensen inspiratie geven om meer te bewegen. Concreet: na een half uur stilzitten, is het aangeraden even recht te staan en te bewegen. Bijvoorbeeld om een glas water te gaan halen. De driehoek biedt tevens tips om dagelijks meer intensief te bewegen en te sporten. Net als de voedingsdriehoek krijgt de bewegingsdriehoek een aantal tips mee. Die lopen in grote mate gelijk met de tips van de voedingsdriehoek en willen de mensen zeker niet bruuskeren.

GL bewegingsdriehoek


Bron: Vlaams Instituut Gezond Leven, 2017 - www.gezondleven.be

Zie ook: Annemans L. Wanneer het vierkant loopt, bieden driehoeken redding. Huisarts Nu 2017;46:211.