Omdat er nog steeds een hardnekkig taboe heerst over partnergeweld bij ouderen, lanceert 1712 een campagne gericht op deze specifieke leeftijdsgroep.

Vandaag, 15 juni, is World Elder Abuse Awardness Day, de Werelddag tegen oudermis(be)handeling. Dit jaar ligt de nadruk op het voorkomen van financiële mishandeling en materiële uitbuiting. Met filmpjes en affiches wil 1712 niet alleen de ouderen, maar ook hun omgeving wijzen op het bestaan van deze vorm van geweld en wat ze ertegen kunnen doen. Het Vlaams Centrum voor Oudermis(be)handeling krijgt jaarlijks ongeveer 500 meldingen, maar dat is slechts het topje van de ijsberg; veel mensen durven dit niet aan te kaarten.

Ze zitten dan ook in een moeilijke, vaak afhankelijke situatie. Onderzoek toont aan dat slechts de helft van de slachtoffers met iemand durft praten over incidenten of geweld. Vaak denken ze dat een incident te triviaal is en twijfelt het slachtoffer of het wel echt als geweld bestempeld zal worden. Ook schaamte speelt vaak een rol in het verzwijgen van partnergeweld. De huisarts die aan huis komt bij oudere patiënten, kan vaak als vertrouwenspersoon dienen voor het oudere slachtoffer. Het is daarom belangrijk dat hij weet dat het slachtoffer steeds terechtkan met vragen bij 1712.