Het Riziv kondigde begin deze week maatregelen aan die het frauduleus gebruik van getuigschriften voor verstrekte hulp en overeenstemmingsstroken moeten tegengaan.

Artsen bestellen hun nieuwe getuigschriften en overeenstemmingsstroken bij Medattest. Soms komen die documenten echter in verkeerde handen terecht en gebruiken fraudeurs ze om fictieve verstrekkingen onterecht aan te rekenen aan de ziekteverzekering.

Worden de documenten per post of per fax besteld worden, dan stuurt Medattest voortaan een orderbevestiging en het overschrijvingsformulier naar het contactadres waarop de arts bij het Riziv geregistreerd is. Een arts die een orderbevestiging krijgt van een bestelling die hij niet plaatste, voert de betaling niet uit waarna het order automatisch wordt geschrapt. Voor de bestelling online wijzigt er niet veel omdat die op zich veilig genoeg is. De aanvraagprocedure om een nieuw wachtwoord te krijgen wordt wel wat ingewikkelder. Vraagt een arts een wachtwoord aan via het callcenter, dan wordt het naar het geregistreerde adres van de arts verstuurd. Een arts die het wachtwoord aanvraagt via de website van Medattest, krijgt zijn nieuwe wachtwoord via het beveiligde e-mailadres.

Het Riziv vraagt aan de artsen om oplettend te zijn en zo fraude te voorkomen. Het doet tevens een oproep om na te kijken of het contactadres waarop de arts geregistreerd is, nog steeds het correcte adres is. Een adres wijzigen kan uitsluitend via MyRiziv. Het Riziv dringt er ook op aan dat artsen via voorkeur met hun identiteitskaart de getuigschriften bestellen.